Ние дадохме своя принос Румен Радев да бъде избран за президент, сега ще дадем своя скромен принос да не бъде избран отново. Това заяви категорично депутатът от ДПС Йордан Цонев в студиото на "Панорама" по БНТ.

Опитите на самоопределилите се за "партии на промяната и протеста" са абсолютни ялови и безпомощни да съставят кабинет. Това заяви в "Панорама" Йордан Цонев от ДПС. По думите му те са показали най-грозното лице на демокрацията.

Причината - на 18 август на консултации при държавния глава, Радев попита лидера на ДПС Мустафа Карадайъ коя е неговата родина майка, след като дни преди парламентарните избори на 11 юли делегация на ДПС начело с председателя бяха на посещение в Турция при Реджеп Ердоган, а по време на КСНС президентът не позволи на Карадайъ да зададе въпрос за гражданството на Кирил Петков. Тогава обиденият лидер на ДПС напусна предсрочно заседанието. 

На 18 август, след като приключиха консултациите, Мустафа Карадайъ коментира пред журналисти: "Г-н Радев е може би изнервен, предвид политическата ситуация. Разбираемо е. Не е научен урокът за анти-ДПС риторика. С анти-ДПС риторика, с омраза няма да бъде решена нито една от кризите - икономическа, здравна и т.н."

По думите на Йордан Цонев питането на Радев е обидило и членовете, и избирателите на ДПС.

Според депутата хората очакват правителство и отговорно отношение.

Искаме да спасим парламентаризма, много сме загрижени, без него видяхме до какво се стига, каза Цонев. Според него от парламентарната трибуна в момента се лее популизъм, а ДПС са най-конструктивни в пленарната зала.

Йордан Цонев каза, че са били против актуализация на бюджета, но когато са видели, че заради инфлацията без актуализация пари е можело да не стигнат до пенсионерите и здравните специалисти, са решили да подкрепят краткосрочните антикризисни мерки.