Механизмът за регулаторите очертава реалността, че споделяме отговорността. Всичко останало е нежелание да сменим регулаторите, защото в момента те са 100% на ГЕРБ и ДПС. Тези 100% доведоха до ситуацията, която виждаме в казуса "Нотариуса". Това заяви в интервю за "Дневник" съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

По думите му, ако някой не харесва механизма за регулаторите и го вади извън скоби, трябва да предложи друг и да застане пред обществото с това предложение.

"Като не се харесва механизмът за регулаторите, който ние предлагаме, значи ли, че се очаква да приемем, че сега 100% са на ГЕРБ, ДПС? Или ни се предлага огласената от Десислава Атанасова формула - две трети на ГЕРБ и ДПС", попита Иванов.

На въпрос как си представя осигуряването на нужните 160 гласа за избор на членовете на Комисията за противодействие на корупцията и другите регулатори, за които се изисква квалифицирано мнозинство в НС, при реакцията на ДПС, той отговаря следното:

"Когато Десислава Атанасова огласи позицията за парцелиране без никакви гаранции за качество, без никаква процедура, без никакви ограничения за ярки партийни фигури, не помня тогава да е имало подобна критична реакция от тяхна страна. Дали разликата е в липсващата една трета? Впрочем и госпожа Габриел тогава не откри противоконституционност... Имаме отговорност не просто към собствените си честолюбие и интереси. Имаме отговорност, когато твърдим, че сме евроатлантически сили, да покажем, че можем да сме част от устойчиви решения. Твърдя, че това, което предлагаме, е една рационална, устойчива политика на подмяна на регулаторите. Ако някой има други предложения, аз съм готов да ги чуя и преговарям с аргументи".

Попитан дали смята, че с Бойко Борисов и Делян Пеевски има промяната на досегашния модел на управление, след като имената им бяха споменати в разкрития около казуса "Нотариуса", депутатът коментира следното:

"Това не е въпрос на моя оценка, а на конкретни действия. Предлагаме конкретни действия, които са насочени към тази промяна. Нека обществото да види дали те се случват или не. Като политик ме интересува да следвам дневен ред от конкретни действия, които да придвижват институциите и техния капацитет в правилната посока. Ако някой е готов, осъзнава своята отговорност, обществената необходимост да участва в този процес, е добре дошъл. Ако не е, ще отидем на избори".

По думите му изборите все пак са крайният изход от ситуацията, ако "управлението не може да продължи и се връщаме към избирателите да оценят и легитимират нашите позиции".

"Всичко, което е необходимо, е да се разберем как легитимно да продължим да упражняваме властта и да споделяме отговорността за нея. Можем да го направим, като се съгласим за още един пакет амбициозни реформи, или ще трябва да търсим легитимност, като отидем на избори", добавя Христо Иванов.

Той е категоричен, че Мария Габриел "Не заслужава да бъде изтиквана напред, така че зад гърба ѝ да се прикрие едно статукво в съдебната власт, службите и регулаторите, което не ѝ харесва".

"Време е да се поемат ясни ангажименти за реформи и да спре разиграването. И това е разговор с господин Борисов", подчертава Иванов.

Попитан дали вижда други сценарии освен разбирателство с ГЕРБ или избори, депутатът отбеляза, че е възможно да възникне друго мнозинство в настоящия парламент.

"Това ми се вижда самоубийствен сценарий за тези, които ще влязат в него. Наскоро господин Борисов каза, че "Възраждане" не била проруска партия, но пък те се появиха в Москва. От тази гледна точка ми се струва, че определени опции изчезнаха. Идеята да възстановят конструкцията с БСП и "Има такъв народ", която - това често се забравя - беше готова и само обратът с Гешев я провали, също би била напълно непродуктивна. Впрочем, това ще бъде реалността и след едни избори. Да не говорим за избори, в които отново централна тема ще бъде ролята на ДПС", коментира още Иванов.