"Изключително закъсняла стъпка в правилна посока, макар и недостатъчно решителна, по отношение на времето е стъпка встрани. Бойко Борисов използва тези предложения, за да печели време и за да си гарантира, че ще остане на власт до края на редовния мандат на това Народно събрание. След това ще вкара страната в доста трудно предсказуема фуния на Велико Народно събрание".

Това коментира пред БНР Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България".

По думите му това не е нова Конституция, а по-скоро сериозна ревизия.

"Най-важното липсва, това е достатъчно сериозна реформа на статута на главния прокурор, липсва гаранция, че Иван Гешев ще си подаде оставката и че повече такъв тип главни прокурори ще бъдат невъзможни. Там има празнина и се вижда, че Борисов не иска да влезе в тази тема. Виждаме заиграване с популизъм, идеята за намаляване на броя на депутатите, но това е антидемократично".

Иванов допълни:

"Тези промени могат да се приемат и от обикновено Народно събрание, при едно смело мнозинство... Фундаменталният проблем е делегитимацията на институциите и на парламента и вместо бързо да рестартираме парламента, ние затъваме в блато".

Според него гражданският натиск дава резултати и теми табу за всички парламентарни сили започват да се говорят.

"Реалният изход от ситуацията е ясно поемане на отговорност с оставка и от Борисов, и от Гешев, отиване на парламентарни избори... Досегашният парламент е изпразнен от съдържание, лишен от експертиза. В този парламент има двама юристи накръст и те щели да пишат нова Конституция".

Официален коментар на предложенията на премиера Борисов разпространиха и от т.нар, "Отровно трио". В него Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Велислав Минеков са категорични, че няма да отстъпят от искането за оставка.

"Изявлението на все още неподалия оставка Бойко Борисов е пореден опит за печелене на време и проява на страх. Проваленият и загубил доверие парламент с мнозинство, диктувано от олигархичната му власт, се готви сам да предложи проект на нова Конституция. Това ще даде възможност мафията да създаде свой Основен закон, изработен от неговото Народно събрание и да му бъде спечелено време до януари, за да остане на поста си. В т.нар. предложения не чухме никаква готовност за вадене на Прокуратурата от съдебната система, нито за машинно и електронно дистанционно гласуване. На практика нито едно от исканията на протеста не е уважено. Блъскането с ръка по масата и обругаването на протестиращите, показват безсилният изблик на нерви у човек, който е загубил народа си и когото народът иска да загуби", заявяват от "Отровното трио и добавят: "Няма да повярваме и на тази лъжа! Осъавка и нови избори, без диктата на Борисов Продължаваме докрай!"