"Този парламент трябва да отнеме Бюрото за защита на свидетели от Гешев въпреки цялата съпротива. Този въпрос е важен не само защото избива една от знаковите бухалки от ръцете на главния прислужник на дълбоката държава. Това кой как се позиционира спрямо него ще определи разпределението на силите в бъдещото Народно събрание."

Това посочва в своя позиция, публикувана в профила му във фейсбук, съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

В петък събрахме подписи за провеждането на извънредно заседание на парламента в понеделник. Целта е да гарантираме, че второто гласуване на измененията относно бюрото няма да бъде осуетено от указа за разпускане на Народното събрание, казва още Иванов.

Междувременно, президентът вече даде знак, че ще бърза.

"Ето защо, призовавам г-жа Митева да свика исканото от нас заседание утре или най-късно във вторник сутринта. Спазването на инструктивните срокове е важно, но има достатъчно примери за това, че когато нещо е истински приоритет, се намира и процедурно решение", посочва още в позицията си Христо Иванов.

Малко по-рано Ива Митева съобщи, че няма да има извънредно заседание заради неизтекли процесуални срокове, а редовно в сряда. 

Мая Манолова и Арман Бабикян от ИБГНИ я обвиниха, че нарушава Конституцията и също призоваха да има заседание още в понеделник.