"Считаме, че е легитимно, ако бъде поискана нашата подкрепа, да влезем с уважение и конструктивизъм в разговор какво управление би могло да бъде излъчено с мандата на "Има такъв народ". Не става дума, разбира се, за бланкетна подкрепа, а за обсъждане на политики" - това заяви председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов в декларация за началото на 45-ото Народно събрание. 

Очаквано, той категорично заяви, че групата в никакъв случай няма да подкрепи правителство на ГЕРБ (вижте по-надолу още по темата от кулоарите - б.р.).

Всичко за началото на 45-ото Народно събрание следете тук

"Изборите приключиха и откриваме едно Народно събрание, над което тегне въпросът дали изобщо ще го бъде. Откриваме го, и аз много се радвам - в неговата естествена сграда, в неговия истински дом. Спомням си как при встъпването си в длъжност президентът Петър Стоянов беше казал, че парламентаризмът не се състои от вар и тухли, а от съгласие. Днес много се говори за съгласие, но парламентаризмът се оказва, че се състои и от вар и тухли. Тази не е просто символ, а материализация на това да има прозрачен парламентаризъм в България, да има традиция, която ни свързва с най-добрите примери за граждански кураж, за отстояване на ценности. Тук е мястото на българския парламент и това, че ние се върнахме тук от Партийния дом, е много добър знак, макар че това, което ни предстои, е много сложно", изтъкна Иванов.

Според него съгласието и диалогът са хубави неща, но попита дали забравяме, че трябва да има законност. По думите му не е необходимо договаряне по кьошетата.

Иванов изтъкна, че Народното събрание ще може да свърши само една част от промяната и това е да отстрани от управлението Бойко Борисов, ГЕРБ и техните вечни партньори по консумация на властта - ДПС.

"Въпросът е какво друго може да бъде направено в този парламент и това е големият политически въпрос. Чертаят се разделителни линии, търсят се обединяващи знаменатели, но преди това е важно да се фокусираме върху това, което имаме да свършим като задачи. Трябва да си отговорим на въпроса дали този парламент заслужава да съществува, когато знаем и оценим какво може да свършим в него", каза още Иванов.

Той обяви, че законността трябва да бъде приоритет, затова ДБ имат за цел с промени в Конституцията предсрочно да бъде прекратен мандатът на Иван Гешев.

"Последния път от тази трибуна, когато подадох оставка, казах: "България се управлява от прокурорска република, която създава власт под неконтролируемата възможност на главния прокурор да решава на кого да повдигне обвинение, на кого не, на кого да даде реален имунитет, кой да бъде поставен под натиск...". И тук има хора които са минавали през тази цедка. Ние ще работим за това той да бъде отстранен от поста на главен прокурор", подчерта лидерът на "Да, България".

Снимка: БТА

Иванов обяви, че още днес ще внесат пакет от изменения в Закона за съдебната власт и НПК, с които се закриват специализираните съдилища и прокуратура.

"Тези институции, които бяха създадени под наслова за борба с корупцията, се превърнаха в олицетворение на избирателното прилагане на държавна репресия и отново за затваряне на очи на други. Те са безвъзвратно опетнени. Нашето предложение не предвижда лицата, които в момента са в тези институции да получат имунитет. Те просто ще отговарят за това, което са направили и ще понесат отговорност, ако има за какво", каза Иванов.

"Акценти в работата на депутатите на ДБ ще са още промени в съдебната власт, изчистен от корупцията съд. Ще внесем изменения, които ще ликвидират КПКОНПИ в настоящия й модел, защото тя също се превърна в срамна бухалка. И да, това ще доведе до освобождаване от длъжност на председателя й Сотир Цацаров", добави той.

Иванов обяви още, че от коалицията ще работят и за това Висшият съдебен съвет да се превърне именно в съдебен съвет и да се запази малка парламентарна квота, чрез която обществото да има участие. Пжо думите му трябва да се въведе и пряка конституционна жалба. 

Той заяви, че "Демократична България" има 10 приоритета в две групи.

"Едната група е свързана с непосредствените кризисни ситуации, защото са повече от една, които следват от глобалната пандемия. На първо място трябва решителна програма за масова доброволна имунизация, която да осигури перспектива за излизане на страната от тази криза. На второ място трябва да се приложат мерки за подкрепа на домакинствата и гражданите и комплекс от адекватни мерки за икономическо подпомагане на отделните сектори, предприятията, домакинствата и за социална защита на гражданите. Трябва да направим реална оценка на икономическото положение. Има обезпокояващи сигнали за състоянието на финансовия резерв. Ключова задача, която стои пред нас, е България да стартира процедурата по Плана за възстановяване и устойчивост. Смятам, че отказът да бъде внесен той с всичките му недостатъци е саботаж", обърна се той към ГЕРБ.

И припомни, че от "Демократична България" са поискали всички заинтересовани страни да се включат в изготвянето му, но били подминати.

"В момента с цупенето си вие прикривате провала си. Внесете го, но ви е страх, че той ще се натъкне на много критики от Европейската комисия", добави Иванов.

За унижението на Митов и Борисов като Доган... 

По-късно Христо Иванов говори пред журналисти в парламента още за ГЕРБ и номинацията им за премиер - бившия външен министър Даниел Митов.

"Преди изборите много ясно казахме, че в никаква конфигурация и никакъв състав на кабинет на ГЕРБ не можем да подкрепим. Изрично казах, надявайки се да спестя на иначе моя добър познат Даниел Митов унижението да го изтикат напред като славен човек, че няма да подкрепим такъв вариант, в който ще намерят някой иначе приличен човек, какъвто Даниел несъмнено е, ще го изтикат напред като параванче, зад което да се скрият, и да се надяват да продължават както досега. Такава схема по никакъв начин не можем да подкрепим", каза той.

На въпрос дали трябва да има правителство на всяка цена, той отговори: "Нищо не трябва да има на всяка цена, но е важно да положим добросъвестни политически усилия да излъчим кабинет, който има ясна програма, ясен ресурс да направи онези промени, които гражданите очакват от нас и кризите налагат. Ако това се окажело невъзможно, изборите били естествен изход от безизходица. Но нашата нагласа е да положим усилия да има такъв кабинет".

"Борисов се опитва да се прави на Доган. И това, както е казал философът, ще се превърне във фарс", добави съпредседателят на ДБ.

Запитан дали те ще предложат кабинет, той отвърна: "Ние имаме ресурс за управление - експертен, политически и програмен, но избирателите се произнесоха".

Христо Иванов съобщи, че ще търсят подписи за техния проект за промяна на Конституцията.