Зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид отново атакува служебните министри Кирил Петков и Асен Василев, като коментира евентуален нов политически проект, в който се очаква те да се включат.

"Добре дошли на политическия терен. Едно е да се явиш на избори и получиш доверието на избирателите, друго е някой да те назначи някъде и да грееш. Това са аватари на определена олигархична група", заключи Хамид и припомни позицията на ДПС, че тази група "е имала своите представители министри във всички правителства на Борисов назад", каза той по NOVA.

"Не е никаква тайна, че са назначени точно от този кръг, който имаше министри при Борисов, сега очакваме да се явят на избори", добави Хамид.

Депутатът от ДПС припомни филма "Лице назаем" и предрече, че предстои да разберем кой - кой е, като обясни защо е сравнил визуално Кирил Петков с холивудска звезда.

"Защо се сетих за Джон Траволта? Защото Джон Траволта и Никълъс Кейдж са част от една продукция "Лице назаем", на гражданите да стане ясно какво лице се крие зад лицето на Джон Траволта", добави Хамид.

По повод предстоящите президентски избори той коментира, че колективните органи на партията ще решат дали да издигнат свой кандидат: "Обмисляме участието на ДПС в президентските избори. Те имат доста голямо значение и особено място за ДПС, и ние се отнасяме доста сериозно". Той обаче  не разкри име на кандидат или окончателно решение по въпроса.

Хамид припомни президентската кампания през 2001 г., когато тогавашният президент Петър Стоянов загуби в надпреварата за втори мандат от Георги Първанов, който беше мощно подкрепен от ДПС.

"Тогава един безспорен фаворит влезе с рейтинг над 70 процента", припомни Хамид, както и развръзката.

"ДПС ще обмисли първо дали да издигне кандидатура и нямайте съмнение, че това ще бъде достоен кандидат. Избирателят на ДПС е доказал, че е достатъчно мъдър през годините и може да разчита знаците на политическите лица. Очаквайте адекватни и мъдри политически действия от ДПС", каза още Хамид Хамид в отговор на въпроса дали ще подкрепят най-големия опонент на Румен Радев, предвид отношенията им с него.

ДПС няма претенции към датите на парламентарните и президентските избори. Първите са в правомощията на президента, а за вторите партията ще подкрепи решението на Народното събрание.

"За нас няма никакво значение дали ще бъдат "две в едно", "три или четири в едно", каза депутатът. "От друга страна - дали ще се харчи повече, дали ще се умори електорално избирателят, ние ще се присъединим към общото решение на парламента, ние ще подкрепим общото решение на парламента", увери Хамид.

По повод комисията за "Росенец" и поканата към Ахмед Доган да се яви в парламента, народният представител от ДПС каза, че има държавни органи, които определят дали един строеж е незаконен.

"Защото има процедури. Има съдебни дела. След като има собственици, нека те да дадат обяснения пред комисията. Каква е връзката им с Ахмед Доган? Всичко е предизборна кампания, някой иска да яхне отново г-н Доган. Вижте едни хора, които го направиха през 2009 година с едно барбекю докъде стигнаха", заяви той.

"В района на Южното Черноморие има стотици имоти, чиито документи не са пълни. Идеята е обаче да се прави политически пиар на гърба на ДПС", допълни той. "Всичко е кристално. Собственици са две търговски дружества, които си чакат документите. Ние ще предложим на комисията да се яви градинарят Мехмед, който е там 12 месеца", каза той.

"Преди заседанието на комисията по "Магнитски", поискахме информация от ДАНС. Сега искаме отново да ни се предостави документа от прокуратурата, с която тя го спира. За нас това е много важна информация. Тя ни е необходима, защото е важна", коментира още Хамид Хамид.