Преговарящите за нов кабинет вече са потърсили за подкрепа независимата депутатка Елена Гунчева, която миналата седмица напусна "Възраждане". Това съобщи в интервю по БНР самата т, но напомни, че още е в болнични и не знае дали ще може да присъства в пленарната зала.

Тя не каза категорично дали ще подкрепи правителство с премиер Асен Василев, или няма да даде гласа си за него. Но определи като "катастрофално" управлението на първия кабинет на "Продължаваме промяната".

"Нека видя какъв състав и структура на Министерски съвет ще предложат. Както знаете, аз съм в болнични... Да, свързаха се с мен, но не съм казала, че ще подкрепя правителството", коментира Гунчева.

"Въпросът е, че в момента нещата са такива, че трябва да се избира много внимателно. Може след това да влезем в една спирала от избори, може ГЕРБ да се върнат на власт. Не знам доколко "Продължаваме промяната" изобщо са склонни да променят нещо в досегашното управление, което поне според мен беше катастрофално", каза тя.

И допълни, че присъствието ѝ в пленарната зала в деня на вота ще зависи от състоянието ѝ, тъй като в момента има трудности с придвижването.

Изгонването на руските дипломати и техните семейства Гунчева определи като срамна постъпка.

"Това беше катастрофална грешка - и в дипломацията, и във външната политика, която ще окаже дългосрочен ефект върху двустранните ни отношения, както и върху чисто икономически последици за България. Мисля, че цялата истина за това кой е допуснал и как се е случило това, трябва да бъде разкрита.", е нейната позиция.

В профила си във Фейсбук Гунчева коментира ситуацията в страната, като също не дава конкретика какво ще бъде решението й.

"Гласуваме за някой, защото мразим друг. Гласуваме за този, за да не дойде онзи. Гласуваме за по-малкото зло, без да осъзнаваме, че малкото зло винаги пораства", пише тя, като подчертава, че не се поддава нито на обиди, нито на похвали.

"Трябва да се прави това, което е най-добре за държавата и народа. А лай на кучета винаги ще има....", пише още депутатката.

Гунчева нарече фалшива новина пост във Фейсбук, призоваващ за протест тази вечер с настояване депутатът да бъде избран за лидер на партия "Възраждане".

"Това го приемам за откровена подигравка и фалшива новина, която е абсурдна от моя гледна точка. Не знам кой си е направил такава нелепа шега с мен, с партията. Смятам, че е достатъчно ясно. Аз съм напуснала тази партия и нямам абсолютно никакви желания да заема какъвто и да било пост в нея. "Възраждане" си имат лидер, да им е жив и здрав. Нямам никакво намерение да го сменям или въобще да взема някакво отношение по лидерството в тази партия", отрече бившата депутатка от "Възраждане".

Самият лидер на партията пък изказа съмнения дали тя не е мотивирана да напусне, за да подкрепи ПП във втория опит, както възнамеряват да направят останалите шестима незавиисими, отцепили се от ИТН.