"България ще настоява, ако операцията на НАТО по гръцко-турската морска граница даде резултат, НАТО да има и сухопътна операция по българо-турската и по гръцко-турската граница."

Това каза Даниел Митов, министър на външните работи, пред журналисти в Прага преди срещата на Вишеградската група, в която ще вземе участие, предаде Агенция "Фокус".

"Вишеградската четворка има ясна позиция и тя доведе до катализиране на процеси, които са полезни за ЕС, както и за единството на ЕС, дори това да не изглежда така.

Определен натиск беше оказан и ние сме тук именно, за да можем да координираме позиции по бъдещите действия от гледна точка спирането на миграционните потоци, тяхното овладяване и връщането на контрола върху ситуацията", заяви Митов.

Външният ни министър поясни, че българското присъствие на срещата на Вишеградската четворка не означава, че тя става петорка или шесторка.

"Нашата идея е да представим общоевропейска позиция за опазване на външните граници на ЕС, което ще спре натиска и върху Македония, и върху Сърбия, и върху останалите държави които са по т. нар. балкански маршрут", посочи той и добави, че там трябва да е контролът.

Една евентуална сухопътна операция на НАТО по българо-турската и по гръцко-турската граница ще гарантира, че потокът няма да се измести в посока нашите граници и да дестабилизира и тях, като същевременно естествено ще апелираме към Европейския институт да използва всички свои инструменти и българо-турската граница да бъде гарантирана от тази гледна точка, каза още Митов.

Според него външните граници на ЕС са ни важни. "Там овладеем ли положението, целият останал разговор отива в миналото. Естествено, когато става въпрос за връщане на хора назад, това трябва да стане европейска политика”, категоричен беше Митов.

"Репатрирането, връщането на хора трябва да стане общоевропейска политика. За това трябва решение на Европейския съвет и ние натискаме в тази насока", уточни министърът.