Няма да подкрепим Рая Назарян, заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков пред журналисти преди срещата на парламентарната група на коалицията по повод утрешното първо заседание на 50-ото Народно събрание. "Познаваме я добре и не мислим, че е правилният човек, който трябва да бъде на най-високата позиция в държавата", посочи той. На същата позиция са и БСП.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че утре в парламента ГЕРБ-СДС ще предложат Рая Назарян за председател на Народното събрание. "Ако някой счита, че отивайки на 7-ми по ред избори ще си вдигне резултата - не виждам как, защото заклинания, че Борисов и Пеевски ще управляват, е кауза пердута. Това няма да се случи", каза лидерът на ГЕРБ.

Според Кирил Петков обаче ПП-ДБ твърдо остават опозиция.

"Борисов трябва да понесе две отговорности. Първата е, че не си спази уговорката за ротацията и падна правителството на академик Денков. Втората му отговорност е, че сега е първа политическа сила - нека да си поеме отговорността като стабилна партия, която има лидерски потенциал", заяви Петков.

ПП-ДБ няма да издигат и свой кандидат за председател на НС, обяви след заседанието на ПГ на коалицията Николай Денков. По думите му ролята им на опозиция не предполага подобно нещо.

Решението на коалицията ПП-ДБ е ясно, ние няма да подкрепим Рая Назарян за председател на Народното събрание, каза още Денков. Отговорност на ГЕРБ е да си осигури мнозинството както за председател, така и за правителство, коментира той.

Според Кирил Петков ПП-ДБ ще бъде ясна опозиция в този парламент и ще отстояват проевропейските политики и антикорупционните политики.

"Надявам се нашите избиратели да върнат доверието в нас. Нашата коалиция е заедно, имаме много добър диалог и очаквайте да сме много конструктивни за политиките, в които вярваме и са част от нашата програма", добави той.

На въпроса за коментар на Радан Кънев, че коалицията върви по нанадолнището, Петков каза, че това си е лично негово мнение.

Денков също е категоричен, че няма разцепление в коалицията. Напротив - всички сме мобилизирани, ясно е, че трябва да работим заедно, добави той.

По-рано излязе неофициална информация, че коалицията няма да издига свой кандидат за председател на НС, а за зам.-председател се обсъжда Атанас Атанасов.

Малко по-късно и от БСП обявиха, че няма да подкрепят кандидатурата на ГЕРБ за шеф на новия парламент. 

Тази вечер парламентарната група на "БСП за България" избра за председател Борислав Гуцанов, за заместник-председател Иван Иванов, за секретари Деян Дечев и Иван Петков.

Драгомир Стойнев ще бъде предложен за заместник-председател на парламента.

Парламентарната група на БСП няма да подкрепи кандидатурата на ГЕРБ за председател на Народното събрание, обявиха оттам ъв съобщение до медиите.