Като "проява на политическа незрялост" определи предложеният за премиер от ГЕРБ-СДС Даниел Митов отказа на "Демократична България" (ДБ) за среща, на която да бъде обсъдена подкрепа за ново правителство.

От партията на Бойко Борисов поканиха десните на среща днес в 16 часа, но те отказаха категорично с мотива, че няма как да подкрепят негов кабинет, дори с друг министър-председател.

В отговор ГЕРБ-СДС дадоха брифинг. 

"Не можем да си обясним защо се отказват подобни разговори, когато държавата е в тежка пандемична ситуация и трябва стабилно правителство бързо. Отказва се разговор по сериозни въпроси. В една държава има не просто съдебна реформа, ние сме заявили много пъти, че желаем такава, така че това е поле за разговор също, но има и други системи - социална, външна политика, енергетика. Най-малкото трябва да се влезе в разговор по всички теми, дори накрая да не се стигне до съгласие. Отказът от разговор е проява на политическа незрялост", заяви на него Митов.

"Не зная как ДБ изведнъж стигнаха до извода, че могат да дадат безусловна подкрепа за групата на "Има такъв народ" (ИТН), след като до вчера се отнасяха към тях по съвсем различен начин. Сега могат да отидат да преговарят, ако искат с БСП, ако искат с ДПС, сами влизат в ситуация, която не е в тяхна полза", добави бившият външен министър.

Колегата му от ГЕРБ Тома Биков пък добави:

"Подхождаме с разбиране и съчувствие към колегите от ДБ - ние положихме усилия да ги извадим от една ситуация, в която те очевидно са се устремили сами да влязат - ситуация, в която има два варианта: първият - да станат част от едно неясно политическо мнозинство и да подкрепят правителство, което няма да бъде в състояние да носи отговорност за управлението на страната, и вторият - да се върви към бързи предсрочни избори. И в двата случая резултатът ще е хаос, безвластие, увеличаване на контрабандата, спад на приходите, задълбочаване на социалните и икономически проблеми. Оттук-нататък за всичко това огромната отговорност ще носи ДБ. Ние ще положим усилия да проведем разговори с ИТН, ако и те откажат - то отговорността ще е върху тези две политически сили, които трябва много ясно да кажат с кого, за какво и къде разговарят". 

От партията на Слави Трифонов обаче също категорично отказаха да участват в такива разговори.

На свой ред лидерът на СДС Румен Христов коментира:

"Аз съм учуден и не толкова от една страна, защото виждаме поведение, което демонстрират нашите партньори, с които сме минали дълъг път, били сме в едно формирование - СДС, в последствие "Синя коалиция", "Реформаторски блок" и най-важното - ние сме член на голямото европейско семейство ЕНП. Няма нищо по-логично от това две десни формации, за каквито се представят колегите от ДБ, най-малко да седнат и да разговарят. Те заеха дясното място, друг е въпросът защо са те там, след като не изповядват десни ценности през последните години. Изискването - или се подписвате за еди какво си или не, не е приемливо. Разочарован съм, но не за пръв път", каза за бившите си съпартийци лидерът на СДС Румен Христов.

Накрая в отговор на въпрос как ще коментира думите на Иван Костов (бивш негов лидер в ДСБ преди години - б.р.), че ГЕРБ не си дават сметка защо са изпаднали в изолация, Даниел Митов отговори:

"Когато се управлява, се поема отговорност. ГЕРБ е носил тази повече от десетилетие, нормално е да има тежест, която се отразява в парламентарните баланси. Но ГЕРБ продължава да е първа политическа партия, да побеждава на избори, за нея са гласували са 840 000 избиратели, които не могат да бъдат пренебрегвани с лека ръка. Ние си даваме сметка за много неща, готови сме да водим разговори около конкретни политики, но смятаме за груба политическа грешка в момента да се заобикаля групата на ГЕРБ-СДС и да се върви към съвършено неясни задкулисни политически констелации, за които не е е ясно кой ще носи отговорност".