"Отдавна съм се наслушал за бащата на нацията, тази нация много бащи има. Много претенции за бащи има. Крайно време да имаме и една майка и да се погрижим действително майчински за този народ, а не хора с его, което трудно въздържат и които мислят, че сядайки в президентството могат да свършат някава работа със сила или с натиск", каза Борисов, аргументирайки издигането на Цецка Цачева за кандидат за президент от ГЕРБ.

Вижте снимки>>

По думите му Цачева е два мандата председател на НС, от всичките неща, които е изброил важни за президентството тя разбира най-много, като юрист, парламентарист, от години познаващ цялото законодателство, което е минало в България и което следва да мине.

Сиреч тя и сега изпълнява тази функция да работи за всички партии и съответно да дава своя глас „за“ и ли „против“. Така че в това отношение аз не виждам кой е по-подготвен“, заяви премиерът.

Борисов не вижда от кандидатите, кой е по-подготвен и да говори с КС, а и като председател на НС на ниво парламенти тя е обиколила света и прекрасно е защитавала авторитета на България.

Същевременно лидерът на ГЕРБ не отрече, че Цачева не е компетентна във военната област, но затова Изпълнителната комисия е предложила вицеадмирал Манушев, който е добре подготвен в сферата на върховния главнокомандващ.

"За тези, които обичат шегите и казваха, че последни сме издигнали своя кандидат, за следващите президентски избори ще бъда аз кандидат", заяви  Бойко Борисов, след като кандидатите за президент и вицепрезидент на ГЕРБ бяха официално обявени.

За останалите номинации в ГЕРБ

„В ИК разгледахме доста кандидати, включително и мен. Считаме, че би било в тази обстановка с възможностите и контактите, които имаме и направеното и планирането ако тръгна в тази посока президентството би било равно на дезертьорство.

Не виждам как щях сега да ви убедя, че това е по-добро за партията и за нас. За мен може би да, защото изпълнителната власт всеки ден руши и изяжда от авторитета. Всеки проблем идва при нас и се губи доверие. Да, за политическо дълголетие, това е варианта“,
заяви Бойко Борисов.

Той подчерта, че неговото дълголетие е силата на ГЕРБ.

След мен идваше Фандъкова. Тя спечели от раз, всичко го знаят. И страха от нея е голям. Издигането на Фандъкова води до избори в София. Ново харчене на пари, месец, нестабилност. Ако трябва да разглеждам къде ми е по-важна тя, София или президентството, аз ще кажа София, заяви премиерът.

„След това Томислав Дончев – вицепремиер, бивш кмет, много харесван от хората в център дясно. Малко намръщен, но иначе той ми е мотора и генератора на идеи в Министерски съвет. Смело мога да кажа, че това ми е най-лесният човек за работа“, добави премиерът Бойко Борисов.

Премиерът изтъкна, че изваждането на Томислав Дончев от изпълнителната власт  тежко ще се отрази на управлението, особенно на работата с еврофондове, той помага много и в енергетиката и в отбраната и в икономиката.
"Ако се лишим от него, трудно ще го заменим. Ако трябва да ме питате къде ми е по-важен той, аз ще кажа като мой заместник“, добави Борисов. По думите му и за държавата ще е по-ценен в правителството.

Димитър Николов – има ли някой който като е бил в Бургас да не каже: „Бургас се преобрази“, посочи Борисов.

Той отчете, че неговото избиране води до избори там и харчене на пари, затова и този вариант за кандидат-президентска номинация е бил отхвърлен.

Цачева: Ще бъда гарант на Българската конституция, с г-н Манушев ще отстояваме националния интерес на България

Благодаря за доверието. Наистина много благодаря. Аз бързам да кажа-нямам илюзии, и в живота, и в политиката - доверие се дава от приятели, от съмишленици, но доверието се отстоява и защитава. Днес аз и г-н Манушев получаваме доверието на най-голямата, най-силната политическа партия, партията, която пое отговорността за съдбата на България в днешния сложен свят, заяви Цачева.

"Аз не тръгвам на битка,аз тръгвам на състезание, в което ще победи избраният от българския народ, избраната кандидатпрезидентска двойка от българските граждани и защото всички ние заедно работихме в последните години в интерес на българските граждани ще продължим да работим в интерес на българските граждани, аз вярвам, че победата ще бъде наша“, заяви Цачева.

Тя заяви,че ще се отнася с уважение към всички участници в това състезание. „Надявам се на състезание на идеи за България. Аз ще дам всичко от себе си, от другите ще взема най-доброто“, заяви Цачева и посочи, че тръгва с научените уроци и опита от българския парламент, на който има честта за втори път да бъде председател.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За критиките, че Цецка Цачева е била член на БКП