Надцакване с оттегляне на оставки в ръководството на Националната здравноосигурителна каса се състоя в парламента между довчерашните партньори в управлението - ПП-ДБ и ГЕРБ с ДПС. Първо оттегли оставката си, подадена преди пет месеца, подуправителят на НЗОК Момчил Мавров, номиниран от ГЕРБ - още вчера, а тази сутрин я е оттеглил и управителят Станимир Михайлов, предложен на поста от ПП-ДБ. Пленарната зала обаче отстрани от поста му управителя на Здравната каса.

Изтеглянето на оставката на Михайлов стана факт минути след като в пленарната зала беше изненадващо вкарана точката за освобождаването на управителя на НЗОК Станимир Михайлов.

Той подаде оставка заедно с подуправителя Момчил Мавров в края на ноември 2023 г. ПП-ДБ и ГЕРБ първо се скараха покрай избора на двамата, след като първите избраха Михайлов за управител, а вторите избраха Мавров за подуправител. В крайна сметка тогава потушиха напрежението, като се споразумяха и двамата да подадат оставки и те бяха факт часове по-късно.

Двамата - управител и подуправител в оставка, продължиха да управляват Касата до днес, когато в залата с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП отстраниха от поста му управителя на НЗОК Станимир Михайлов. От ПП-ДБ протестираха, че Михайлов я е оттеглил и е подал заявление за това в деловодството на НС в 10:12 часа тази сутрин.

Управителят в оставка дойде в пленарната зала и поиска да говори, но не му беше дадено правото да изрази волята си, обвиниха от ПП-ДБ. И заключиха, че смяната му ще доведе до управление на ГЕРБ на парите за здраве.

Снимка: БТА

От ГЕРБ пък контрираха, че ПП-ДБ са принудили Михайлов да оттегли оставката си.

"Това, което се случи преди няколко минути, демонстрира как работи мафията. Така работи задкулисието. Българските граждани трябва да разберат кой принуди Станимир Михайлов да си оттегли оставката. Кой му се обади по телефона? Някой в тази зала го накара", коментира председателят на здравната комисия Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС. 

В крайна сметка оставката на Михайлов беше гласувана от 116 депутати от ГЕРБ, ДПС и БСП.

ИТН и "Възраждане" не участваха във вота, след като от ПП-ДБ ги обвиниха, че са в колаборация с ГЕРБ и ДПС.

"Никой не е съобщил, че ще има извънредна точка", заяви преди вота Настимир Ананиев. Той оповести, че вчера следобед след заседанието на здравната комисия спешно е изтеглил оставката си и подуправителят на НЗОК Момчил Мавров. И обвини ИТН и "Възраждане, че работят за ГЕРБ и ДПС.

"Подуправителят вчера се отказва от оставката. Противно на това точката се вкарва", реагира и Искрен Митев. И се обърна към поддръжниците на ИТН и "Възраждане": "Всеки път, като си помислите, че ИТН и "Възраждане" са опозиционни, да знаете, че те ще гласуват каквото им кажат Пеевски и Борисов", заяви депутатът от ПП-ДБ.

Хамид Хамид от ДПС заяви, че точката е включена за разглеждане и оставката трябва да бъде гласувана, а от ИТН декларираха, че няма да участват във вота.

Снимка: БТА

След гласуването съпредседателят на ПП Кирил Петков обвини, че случващото се в парламента "започва да намирисва на диктатура". "Михайлов е тук, в залата. Да каже - това ли е неговата воля, или не", заяви Петков и изтъкна, че управителят на Здравната каса я е заявил писмено, но "не му дават да бъде изслушан".

"Председателят не се съобрази. Г-н Михайлов беше в залата и искаше да заяви каква е действително неговата воля", заяви Мирослав Иванов и обвини Росен Желязков, че по най-бързия начин е приложил процедурата с кратки дебати и бързо гласуване. От ПП-ДБ напомниха, че случаят е идентичен с отстраняването на Цветан Цветков от Сметната палата, като предположиха, че отново КС ще възстанови на поста му Станимир Михайлов, както е станало и с Цветков.

Снимка: БТА