Само няколко часа след като ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разбраха за регламент при избора на държавните регулатори и рестарт на процедурата за избор на ново ръководство на Националната здравноосигурителна каса, а ДПС ги подкрепи, оставките на управителя и подуправителя вече са факт.

Шефът на Касата Станимир Михайлов и проф. Момчил Мавров са депозирали писмата си в деловодството на Народното събрание няколко минути преди 17.00 часа, уточниха пред Dir.bg от пресцентъра на парламента. 

Бойко Борисов и Христо Иванов заедно с Асен Василев си стиснаха ръцете и обявиха заедно решението си пред медиите в НС да проведат отново процедурата по избор на ръководство. Борисов обясни, че всички правят крачка назад.

"За избора на Здравната каса, на управителя, за случилото се вчера с неподкрепата за подуправителя: нашата логика на разсъждение ви я казах - когато и здравен министър, управител, финансов министър, това не е проблем, но всички решихме да направим крачка назад, да помолим да подадат оставка, и заедно с целия пакет регламент - как ще се избират оттук-нататък регулаторите, да спрем да се обвиняваме", коментира Борисов.

"С оглед на това, че беше опорочен изборът на ръководство на НЗОК, ще отправим молба към управителя на НЗОК Станимир Михайлов и подуправителя Момчил Мавров да направят крачка назад и да подадат оставки, без това да е свързано с укор към тях. Това означава оставка, за да можем да стартираме процедурата на чисто по този регламент", обясни и Христо Иванов.

Най-големият противник на избора на Мавров за подуправител вчера, Кирил Петков, обаче не беше на срещата и не участва в общото изявление.

Мавров е подуправител само от ден, след като бе избран със скандал между партньорите от некоалицията, тъй като от ПП-ДБ отказаха да го подкрепи заради доклад на службите в секретното деловодство, от който ставало ясно за негови нарушения. Разправията вчера подпали буквално пленарната зала, а Кирил Петков и Делян Пеевски заедно с Йордан Цонев от място водиха яростна словесна престрелка. От ПП-ДБ обвиниха опозицията, че е дала рамо с поведението си на избора, а тя пък им отвърна, че не могат да си поделят с ГЕРБ парите за здраве в размер на 8 милиарда. Ще делите на две, каза и днес в залата Гроздан Караджов от ИТН, тъй като управителят на Касата беше избор на ПП-ДБ, а подуправителят е номинация на ГЕРБ.

Решението на партньорите в управлението пък бе определено от соцлидерката Корнелия Нинова като "лицемерие".

"Вчера се избиха за подуправителя на НЗОК, казаха си думи, които са нечувани, и днес се прегърнаха и вкупом ще ги молят и двамата да си подадат оставките. Лицемерие, дъно в държавното управление, не може да се управлява така държавата - 10 души се гаврят със седем милиона", коментира Нинова.

"Днешното примирие е временно преди следващия взрив, той ще е до края на декември и се казва "Конституция", защото ще се избият как да си разделят съдебната власт, предрече още Нинова.