Сглобката няма да бъде съборена заради избора на подуправител на НЗОК, независимо че ПП-ДБ се опитаха да блокират избора в пленарната зала, гарантира Бойко Борисов, като добави, че той добре се разбира с премиера Николай Денков.

"Подуправителят на НЗОК трябваше да бъде излъчен от ГЕРБ-СДС", каза той по адрес на проф. Момчил Мавров, който беше номинация на ГЕРБ-СДС. "Еднолично Промяната управлява НЗОК, здравното министерство, а от нас се изисква да носим солидарна отговорност за здравеопазването в България и за всичко останало", каза той, като напомни, че управителят на Касата е излъчен от ПП-ДБ. Борисов обясни, че подуправителят да е от ГЕРБ е бил "пакетна" сделка. "Те не удържаха на думата си, коментира Борисов поведението на ПП-ДБ, цитира го БТА.

Борисов разкри и с кого има договорки - "Кирил (Кирил Петков), Асен (Асен Василев), Лена (Лена Бориславова) ..., която само е държала лаптопа обаче. Той разкри, че е попитал кой пише в този лаптоп, в който имало имена. "Те бяха на тази среща, когато договорихме управителя и подуправителя, с мен бяха Десислава Атанасова, Томислав Дончев", разказа Борисов.

"Имаме партньор, който много държи на мъжката дума, но днес те показаха, че на тази мъжка дума не може да се разчита, посочи Борисов. На въпрос колко още ще издържат в подкрепата за ПП-ДБ, които не спазвали договорките си, той отговори: "Колкото нервите ни издържат на всички". Моите нерви са здрави, защото виждам огромен напредък с Шенген, реален шанс за еврозоната, а това са по-висши цели от това да натриеш на някого носа или да му показваш, че е по-слаб, както те искаха да направят с нас, отбеляза той.

По повод призива на ПП-ДБ от ГЕРБ-СДС да не влизат в алтернативни мнозинства заедно с "Възраждане", Борисов отговори, че тази опорка трябва да бъде забравена завинаги. "Те си играха и си играят с "Възраждане" и във Варна, и в София, и навсякъде по страната. Самите "Възраждане" казаха как им клечат пред вратата, така че престанете с тази опорка. Ние съгласно уговорката с ПП-ДБ трябваше да получим подуправител", заяви Борисов.

На въпрос докога ще подкрепят правителството на акад. Николай Денков, Борисов отговори, че стоят, защото действително много се е направило в евроатлантически аспект. Имаме реални шансове да имаме напредък за Шенген. Докладите на вътрешния министър констатират огромен напредък, добави лидерът на ГЕРБ.

Борисов коментира случилото се в пленарна зала и посочи, че няма парламентаризъм във вида, в който хората искат да виждат отговорни хора. Става въпрос само за някакъв пост, който е договорен. "Началникът е техен, министърът е техен, премиерът е техен. От какво са недоволни те?", попита Борисов за поведението на ПП-ДБ.

Относно размяната на писма между председателя ПГ на ДПС Делян Пеевски и премиера Николай Денков, Борисов коментира, че "когато премиерът започне да отговаря на някого, той го приравнява със себе си". Борисов добави, че за разлика от Денков, Пеевски е опитен.

Бойко Борисов коментира и избора на председател на Столичния общински съвет. На въпрос дали са склонни да взаимодействат с ПП-ДБ, ако не е Борис Бонев кандидатът за председател на Столичния общински съвет, Борисов каза: "Склонни сме да спасяваме София от спасителите".