Премиерът Николай Денков обяви, че начинът, по който беше избран новият подуправител на НЗОК, застрашава бъдещето на правителството. На извънреден брифинг днес той съобщи, че очаква ГЕРБ да оттеглят Момчил Мавров, чийто избор вчера беше бойкотиран от ПП-ДБ.

Според него в парламента са били нарушени два основни принципа. "Първият - че не позволяваме да бъдат назначени на ключови места хора, които имат проблеми. Този човек има проблеми. Аз лично съм виждал сигнал от ДАНС към прокуратурата за това, че той е лобирал по начин, който изисква проверка от прокуратурата. Второ, договорките с ГЕРБ винаги са били едни и същи. Ние трябва да имаме съгласие хората, които се назначават да бъдат приемливи и от двете страни в смисъл, че няма проблеми с тях. Вчера абсолютно силово със съдействието на "Възраждане" ГЕРБ и ДПС избраха този човек", каза Денков.

Според Денков е бил демонстриран начин на взимане на решения, "който може да бъде изключително опасен, дори фатален за развитието на България, ако той бъде приложен при гласуването на Конституцията и избора на състав на Антикорупционната комисия и регулаторите".

За Денков назначаването на Мавров на позиция, която е свързана с разпределянето на над 8 млрд. лв. годишно, е проблем. "ГЕРБ и ДПС знаят това. Миналата седмица съм наредил до председателя на парламента Росен Желязков да бъде изпратен този доклад, за да бъдат информирани и да знаят за кого става дума", поясни министър-председателят.

Ротационният премиер заяви още, че от две седмици от ГЕРБ бавели приемането на правилата за избор на състав на Антикорупционната комисия.

Тук Денков даде знак към партньорите в управлението, че ако не се върнат в "правилната посока", "това правителство няма смисъл":

"Или ГЕРБ ще се върне обратно по пътя, по който тръгнахме с подготовката на законите, които трябва да се приемат, с изпълнението на управленската програма, или ние през последниете 2 седмици сме се отклонили в грешна посока. Това е залогът, който имаме и затова емоциите са по-високи. Това, което ме интересува, е дали вървим в правилната посока. Вчера много ясно се видя, че има опасност да тръгнем в грешната посока. Тук сме абсолютно единодушни, вчера говорихме с ръководителите на парламентарната група на ПП и ДБ, че трябва да се върнем обратно в правилната посока. Ако това не стане, това правителство няма смисъл".

Денков коментира и поредицата от остри критики, отправени му от председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски през последните дни. "Не смятам, че трябва да отговарям на всички глупости, които се говорят в публичното пространство", заяви ротационният премиер.