Пред журналисти говорителят на главния прокурор потвърди думите на Костов, че на 15 февруари той е подал сигнал до прокуратурата за оказан натиск да напусне поста от страна на служебния вътрешен министър Пламен Узунов.

За това и прокуратурата проверява дали има изнудване, принуда или злоупотреба със служебно положение, както и правомерно ли е освобождаването на Костов.

Узунов вече е бил извикан да даде обяснения, след него са били привикани и началниците на Инспектората и на отдел "Вътрешна сигурност" в МВР.

В сигнала Костов посочил още, че е бил заплашен, че ако не подаде оставка, ще бъдат изнесени сведения на десет души, които щели да кажат, че са напуснали под натиск именно от него.

Прокуратурата проверява и телефонни разговори, каза Арнаудова, която не изключи възможността още утре да има резултати. Окончателно обаче проверката трябва да приключи в понеделник.

Тази сутрин бившият вече главен секретар разказа, че е бил притискан лично от премиера Огнян Герджиков, който му се обадил същия ден по обяд чрез секретарката си. Това може да се провери, каза Костов.

Засега не е ясно дали и Герджиков ще бъде извикан да дава обяснения.

Междувременно бившият премиер Бойко Борисов заяви, че държавата няма пилот и попита кой е предложил Георги Костов да бъде отстранен. Заради твърденията му от вчера, че БСП имат връзка, лидерът Корнелия Нинова каза, че нямат нищо общо и също искали да знаят кой стои зад смяната.