"Родината ни има нужда от своите опълченци по дух и своите идеалисти по душа, които ще се отрекат и ще загърбят личните си интереси и стремежи и ще се отдадат на общонационалната кауза за свободна, независима и силна България". Това заяви служебният премиер Гълъб Донев в словото си за националния празник - 3 март, при тържественото му честване на връх Шипка. Той отбеляза, че общонационалната ни цел, която трябва да постигнем, е България, в която да остават и да живеят децата ни.

"Българската свобода има свой връх и той се нарича Шипка. Всяка педя земя тук разказва драматичната история на българската свобода, пропита с кръвта и саможертвата на предците ни", каза Донев в словото си за празника.

"Връх Шипка е свято място, което не търпи нечисти думи и недостойни постъпки. Връх Шипка е място, в което се стъпва като в храм, с вяра в сърцето - смело, но тихо, защото под земята ни стоят костите на опълченците, които браниха този връх до последен дъх", заяви още премиерът, цитиран от БТА.

"Днес, когато честваме 145 години от освобождението на България, ние се прекланяме пред паметта на хилядите знайни и незнайни българи, които, изправени пред избора свобода или смърт, избраха България. Помним и никога няма да забравим воините, които в Руско - турската- освободителна за нас, война, отдадоха живота си за нашата свобода", отбеляза премиерът.

"Щом сте тук, значи България е в сърцето ви", обърна се премиера към стотиците хора, събрали се на връх Шипка за тържественото отбелязване на празника. "И днес родината ни има нужда от своите опълченци по дух и своите идеалисти по душа, които ще се отрекат и ще загърбят личните си интереси и стремежи и ще се отдадат на общонационалната кауза за свободна, независима и силна България", заяви служебният премиер Гълъб Донев на връх Шипка. Той посочи, че това е наследството, което са ни завещали опълченците на Шипка.

Снимка: БТА

"Шипка и днес стои и ни обединява, и ни напътства в посоката, която трябва да поемем, за да постигнем общонационалната ни цел", каза премиерът.

"Връх Шипка е онзи връх, от който най-добре се виждат идните български дни, където бъдещето ни зависи от усилията ни да застанем един до друг и да определим общата посока на развитието ни като общество, да начертаем пътя - справедлив и честен, по който да поемем заедно, за да постигнем общонационалната ни цел - България, в която да остават и да живеят децата ни. България, която децата ни да избират", заяви още Гълъб Донев, който тази година е единственият държавник, качил се на върха за церемонията. 

Снимка: БТА