Външният министър Николай Милков поздрави българите с националния празник, напомни им, че 3 март е свещена дата, но техният избор е пълноценното членство в ЕС и НАТО.

"Днешният ден обединява и изпълва с трепет, гордост и надежда, всички нас, българите, независимо къде по света се намираме. Преди 145 години многовековно бленуваната и изстрадана наша свобода бе извоювана с величествен подвиг, саможертва и храброст", заявява в поздравителен адрес Милков по повод националния празник на Република България - 3 март.

Поздравителният адрес е публикуван на сайта на Министерството на външните работи.

"Днес България е свободна и демократична държава, достоен и пълноценен член на ЕС и НАТО. Това е изборът на българския народ и най-сериозното историческо постижение на модерна България", се посочва в поздравителния адрес на министъра на външните работи.

"Сега, когато сме изправени пред безпрецедентни предизвикателства, включително в непосредствена близост до нашите граници, ние чувстваме още по-остро необходимостта да черпим сили и увереност от славната си история и да гледаме уверено към бъдещето. Призвани сме заедно да съхраняваме жилавия български дух и родолюбива памет, където и да се намираме по света", посочва министърът на външните работи.

"Обръщам се към българските общности и организации зад граница с огромна благодарност и признателност, че сте пазители на най-съкровения белег на нашата идентичност - българският език и култура", допълва Николай Милков.

"Същевременно, в мислите ни са и онези български общности и организации, които въпреки трудностите и предизвикателствата, с които ежедневно се сблъскват, продължават да отстояват и развиват българското самосъзнание. България застава решително зад всички вас и безкомпромисно ще отстоява българския национален интерес. Вярвам, че тази непримирима сила, която излъчвате, ще продължи да вдъхновява и следващите поколения наши сънародници, които с обич и гордост ще носят горещата тръпка на родолюбието в сърцата си", се посочва в поздравителния адрес на министъра на външните работи.

"Честит Национален Празник! Да живее България!", завършва приветствието на външния министър.

Николай Милков присъства на прием по повод Националния празник на Република България - 3 март, даван от постоянното ни представителство в Женева за дипломатическата общност, изтъкнати представители на швейцарското общество и за българската общност, съобщиха вчера от външно министерство.

В приветствието си в Женева министър Милков подчерта, че Трети март е свещена дата за всички българи, защото на този ден страната ни възкръсва за нов живот. "Трети март е ден за почит и благодарност пред величавата саможертва на участниците в борбата за свободата", заяви още Николай Милков.