Пред Паметника на Незнайния воин в столицата се състоя традиционната церемония по издигането на националното знаме по повод 3 март. Тази година честваме 145-ата годишнина от Освобождението.

Президентът Румен Радев поздрави представителните роти и поднесе венец заедно с вицепрезидента Илияна Йотова.

Пред паметника минута мълчание запазиха още министърът на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на дипломатически мисии у нас, граждани, дошли на площад "Александър Невски" въпреки дъждовното време.

Още снимки от церемонията вижте ТУК >>

Сред присъстващите на церемонията беше и бившият премиер Симеон Сакскобургготски, какт и други министри, представители на политически сили, дипломати.

При изпълнение на националния химн от Гвардейският представителен духов оркестър беше произведен салют от двадесет артилерийски залпа.

Президентът Радев и вицепрезидентът Йотова отдадоха почит пред паметта на загиналите за свободата на България.

В церемонията участваха представителни формирования на Националната гвардейска част. По-късно се състоя и тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред президентството, информира БТА.

Снимка: БТА

Кулминацията на честванията за 3 март в столицата е довечера в 18.30, когато на площад "Народно събрание" ще се проведе тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово.

Снимка: БТА

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото