"Ще бъда искрен. Когато си затворя очите и мисля за Татяна Дончева, си представям прасенцето касичка на българската корупционна схема в политиката". Това заяви пред Нова телевизия Филип Станев от "Има такъв народ" в коментар за скандала и обвиненията срещу зам.-председателката на парламента, че се е опитала да разцепи ПГ на ИТН, като предложи подкуп от 500 000 лева на депутата Радостин Василев.

"Цялата ситуация е изключително интересна не заради друго, а защото обяснява до голяма степен събития в този парламент. Имам предвид моралните качества на действащите депутати и тези в много парламенти назад. Тези събития се случват точно благодарение на политически играчи като госпожа Дончева", каза още Станев.

Той припомни и няколко факта от нейната кариера.

"Когато тя оглави "Движение 21" и се превърна в ярък боец срещу Бойко Борисов, малко след това го покани на конгрес на движението си и само дето не се целунаха. Ще ви припомня за една коалиция между нея и Румен Петков, който по неин адрес беше казал, че тишината в спалнята ражда чудовища. Тя после се коалира с него, някак му прости тези думи. Но трябва да се върнем още по-назад, в далечната 1992 г., когато Дончева, като част от тогавашната Софийска прокуратура, бива отстранена по настояване на тогавашния главен прокурор Иван Татарчев за липса на професионални и морални качества. Госпожа Дончева, с игрите които играе през годините, се превърна в еманация на това, което се нарича "политическо дилърство", "търговия с влияние", "желание за разцепване на групи". Тя самата много обича да се скрива зад маската на епитети, които слага на хората", заяви Станев и посочи, че неколкократно е обидила председателят на парламента Ива Митева.

Според депутата от ИТН има и други "такива играчи" в този парламент.

Филип Станев допълни, че Дончева е "недолюбвана" дори и в собствената си коалиция. Причина за мнението му са изказвания на други членове на "Изправи се БГ! Ние идваме!". Той посочи, че от партията ще се държат максимално отговорно, предвид задаващите се кризи с коронавируса и мигрантите.