Американският министър на отбраната Лойд Остин ще се опита да убеди Словакия и България да предоставят на Украйна ракетни комплекси за противовъздушна отбрана С-300, каквато бе молбата на президента Володимир Зеленски, пише в. "Файненшъл Таймс"

Шефът на Пентагона трябва да пристигне в София днес или утре, след като разговаря с политическите лидери в Братислава и участва в извънредното заседание на военните министри на страните от НАТО в Брюксел вчера, на което бе обсъждана руската инвазия в Украйна.

Според финансовото издание Лойд Остин ще настоява пред властите в Словакия и България да помогнат на Украйна, като осигурят противовъздушни ракети с голям обсег. И двете страни разполагат с ракетни комплекси С-300 от съветската епоха, които украинците знаят как да използват. Американски законодатели и от двете основни партии - Демократичната и Републиканската - призоваха Вашингтон да достави подобни ракетни комплекси на Украйна.

"Нашият фокус е върху разговорите със съюзниците и партньорите, които могат да имат такива системи, които украинците могат да използват", каза висшият американски служител по отбраната, цитиран от "Файненшъл таймс".

Само преди седмица обаче Пентагонът разкритикува предложението на Полша да предостави своите самолети МиГ-29 на разположение на САЩ в база в Германия, в отговор на призивите на Украйна за изтребители. Американското военно министерство заяви, че не смята предложението за "разумно". Тогава говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че перспективата самолети да излитат от база в Германия, която е американска и натовска, за да навлязат в оспорваното с Русия небе на Украйна "буди сериозно безпокойство в целия алианс".