"В ход е стратегия за разрушаването на Европейския съюз в сегашния му вид", каза пред Европейския парламент евродепутатът от БСП/ПЕС Иво Христов. Повод за думите му е спешаването на приемането в ЕС на Северна Македония и Украйна, които, по думите му, не са готови.

"Бързането и занижените критерии по отношение на Северна Македония и Украйна показват желание за трансформиране на Съюза в твърдо ядро и санитарна периферия", заключи Христов.

"Предстои Съюзът да вземе решение относно началото на преговорите за разширяване към Западните Балкани. Като аргумент те да започнат с Република Северна Македония, се посочва нуждата от "бърза писта за Украйна", която е последна по време, но въпросът ѝ не търпял отлагане. В логиката на много европейски лидери една грешка е повод да ускорим друга грешка. Всички знаем, че нито Скопие, нито Киев могат скоро да изпълнят критериите от Копенхаген", каза пред евродепутатите членът на ЕП от ПЕС.

"Боя се, че бързането и занижените изисквания издават непризнатата цел: това е стратегия за разрушаването на Съюза в сегашния му вид. С очевидното намерение той да бъде трансформиран в твърдо ядро и санитарна периферия.

Рискуваме имплозия заради егоистичните сметки на политически и корпоративни кръгове, чиято източна политика се провали, и сега, в контекста на войната, свиват амбициите си до комфорта на своите нации", констатира още евродепутатът от социалистическата партия.

Според него това "отказ от идеала за мирна и благоденстваща Европа". Съюзът трябва да остане верен на своите ценности и правила, призова Иво Христов. Той припомни думите на френския президент Франсоа Митеран, че "понякога най-спешно е да се изчака". "Сега моментът е такъв. Най-неотложното е да не бързаме", категоричен беше евродепутатът от ПЕС.