Как Балканите виждат ролята си в разширяването на Европейския съюз - на този въпрос днес бе потърсен отговор в рамките на форума "ЕС среща с Балканите" (EU Meets the Balkans), организиран от Европейския либерален форум, Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) и Атлантическия клуб в България.

Конференцията събра в София лидери от Европейския съюз, министри на външните работи, политици, представители на неправителствения сектор и младежи, за да обсъдят следващите стъпки за засилване на регионалното сътрудничество, интеграцията на региона и разширяването на Съюза. 

Идеята на форума е подобряване на диалога между Европейския съюз и Балканите, както засилване на икономическия растеж в региона. 

В София заради форума е и еврокомисарят по политиката на разширяване и съседство в Европейския съюз Оливер Вархей.

"Дезинформацията може да се отрази върху изборите за Европейски парламент, ако не предприемем действия", каза в рамките на форума Даниела Гътман - държавен секретар по европейските въпроси към Министерството на външните работи на Румъния.

Даниела Гътман - държавен секретар по европейските въпроси към Министерството на външните работи на Румъния

Снимка: БТА

Според нея Русия започна да се заиграва все повече със Западните Балкани, да всява политически разделения и да се опитва да пренапише международния ред. ЕС трябва да намери правилните отговори и да изиграе решаваща си роля - да бъде мощният съществен фактор в международен план, смята Гътман.

Трябва да осъзнаваме, че няма съперничество между държавите от Балканите, които са членки на ЕС, и Западните Балкани. Дълг на държавите членки е да осигурят политическа подкрепа и воля, за да може да напредва процесът по разширяване. Трябва постоянно да бъдат повтаряни ползите от разширяването, коментира Гътман, цитирана от БТА. 

От страна на държавите, които са кандидати, не само трябва да бъдат засилени реформите, но и да се осигури необратимост на поетия път за реформи, каза още Даниела Гътман.

Мехмет Бозай, заместник-министър на външните работи на Турция

Снимка: БТА

"Турция има важна роля за европейската сигурност", смята Мехмет Бозай, заместник-министър на външните работи на южната ни съседка. По думите му по отношение на разширяването на Европейския съюз (ЕС) е важна устойчивостта на държавите на фона на войната в Украйна, световните промени, Зеления преход, дигитализацията. Енергийната сигурност е въпрос и на национална сигурност, добави той.

Не трябва да уморяваме хората с приказки за разширяването. То трябва да бъде усетено от хората, че са част от ЕС. И същото трябва да се отнася и за държавите членки, коментира Мехмет Бозай. Турция, Молдова, ще бъдат членове на ЕС. Трябва да има разбиране от страна на хората, каза още заместник-министърът.

Заместник-министърът на външните работи на Република Северна Македония Фатмире Исаки

Снимка: БТА

На форума присъства и заместник-министърът на външните работи на Република Северна Македония Фатмире Исаки. Тя заяви, че европейската сила за положителна трансформация е видна, като според нея държавите са постигнали по-голям просперитет, по-справедливи общества, демократични общества, по-добре управлявани. 

Според Исаки има разлики в развитието на всеки един нов член, но няма нито един случай, при който има провал на процеса по присъединяване. Това разширение ще продължи и ще има стабилизиращ ефект не само за региона, но и за целия континент, смята тя. От гледна точка на Република Северна Македония стремежът за европейска интеграция съществува още от началото на 90-те години, когато получихме независимост от Югославия и обявихме желанието си за членство в ЕС, коментира Исаки. По думите ѝ това има широка подкрепа в обществото.

Пътят към членство в ЕС е един от основните стълбове, заради които направихме всички трудни компромиси през годините както вътрешно, така и в отношенията си с нашите съседи. Разрешихме най-чувствителните въпроси чрез сътрудничество. Успяхме да създадем едно функционално, многоетническо и демократично общество, каза още Исаки.

Таня Мишчевич - министър на европейската интеграция на Сърбия

Снимка: БТА

"Геополитическите промени ускориха процеса по разширяване на Европейския съюз (ЕС), но ЕС се разширява, когато е подтикнат", заяви министърът на европейската интеграция на Сърбия Таня Мишчевич, която също участва във форума "ЕС среща с Балканите".

Според нея се пренебрегва това, че е настъпила умора по отношение на процеса, както и по отношение на реформите в региона. По думите ѝ вътрешните политики на страните кандидатки са съобразени до голяма степен с европейските политики, което е мотив за ускоряване на процеса. Мишчевич подчерта, че преговорният процес се променя, а за да се стигне до неговия финал има все повече цели.

Сръбският министър посочи, че близо три години не е имало възможност да се отвори клъстера за преговори. Не можеше да има ускоряване, след като се настоява за разрешаването на двустранни отношения, коментира Таня Мишчевич.

Европеизацията се загуби като дума в процеса на интеграция на Западните Балкани, а това е връщането обратно в Европа, смята Мишчевич. След присъединяването на България в Шенген ще бъдем вътрешно заобиколени от държави в Шенген, но без да сме в Шенген, каза още тя.

Майда Горчевич - министър по европейските въпроси на Черна гора

Снимка: БТА

"След 12 години преговорен процес (за присъединяване към Европейския съюз - бел.ред.) се поучихме от грешките", пък каза министърът по европейските въпроси на Черна гора Майда Горчевич. "Черна гора е малка държава, ще имаме проблеми що се отнася до експертната подкрепа, от която се нуждаем за приключване на преговорните глави", добави Горчевич.

Това (процесът по разширяване - бел.ред.) е двустранна комуникация, посочи тя. Не само какви са нуждите на Черна гора или на друга страна от Западните Балкани, но каква е нуждата за Европейския съюз (ЕС). Нуждата е много скоро да се осъществи разширяването, имайки предвид геополитическия момент, коментира Майда Горчевич. Ако има такава политическа набрана инерция и консенсус, и когато всички са съгласни, добави тя.

Всички граждани смятат, че това е наистина много положително послание. Новият инструмент, приет от ЕС, ще помогне не само за Черна гора, но и на всички останали държави от Западните Балкани. Ще ни помогне да усилим и ускорим работата, каза още Майда Горчевич.

Вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел

Снимка: БТА

От българска страна участие взе вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел.

"Интеграцията и солидарността са най-правилният отговор на заплахите за мира и сигурността", заяви пред участниците във форума Мария Габриел. По думите ѝ повече от всякога имаме нужда да бъдем обединени. Интеграцията в ЕС, в европейското общо пространство на върховенство на правото, на общия пазар на стоки, хора, услуги и капитали е единственият жизнеспособен път за развитието на региона на Балканите, коментира Габриел. Сложната геополитическа ситуация поставя пред всички нас множество предизвикателства. Тя подлага на риск европейската и световната сигурност, каза още вицепремиерът. 

ЕС увеличи своята многостранна политическа и финансова подкрепа в процеса на разширяване, посочи Габриел. За да можем да запазим доверието в процеса на разширяване е важно да продължим да говорим и да се придържаме към принципа на напредък според собствените заслуги, който е в основата на процеса и методологията на политиката за разширяване, обясни тя.

Много е важно да не губим от поглед необходимостта да продължи активната работа за противодействие на антиевропейската дезинформация и пропаганда, заяви вицепремиерът. Габриел отбеляза подкрепата на България за Украйна, Молдова и Грузия. Вицепремиерът посочи, че през последните девет месеца е имало конструктивен диалог между България и Република Северна Македония. Постигането на пълна нормализация в отношенията между Сърбия и Косово е от ключово значение за стабилността и просперитета на целия регион, каза тя.

Според нея ЕС е по-динамичен и по-диалогичен към своите партньори. Проект на първата външнополитическа стратегия на България ще бъде представена по-късно днес, припомни Габриел. България е и ще продължи да бъде надежден партньор на Западните Балкани по пътя на тяхната интеграция в ЕС, заяви Мария Габриел.