Държавният глава Румен Радев се срещна с комисаря по политиката на разширяване и съседство на Европейския съюз Оливер Вархей, който е в България за участие във форума "ЕС среща с Балканите" (EU Meets the Balkans), организиран от Европейския либерален форум, Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) и Атлантическия клуб в България. Пред еврокомисаря Радев изтъкна, че "изказвания с провокативен характер на водещи политически фигури в РСМ, направени по време на предизборната кампания, не спомагат за укрепване на диалога между двете ни страни". 

Радев и Вархей разговаряха на "Дондуков" 2. "Разширяването на Европейския съюз (ЕС) следва да се базира на ясни принципи, като се отчитат собствените заслуги на всяка страна в процеса на интеграция. Спазването на този принцип е гаранция за запазване на стабилността и сигурността в Европа", заяви президентът Румен Радев по време на срещата, цитиран от президентския прессекретариат. 

"Европейската интеграция на Западните Балкани няма алтернатива и напредъкът на страните от региона не бива да изпада от фокуса на европейските институции", посочи Румен Радев, цитиран в прессъобщението.

Държавният глава изрази признателност за ползотворния диалог и усилията, положени от комисар Вархеи, за развитие на процеса на европейска интеграция. Румен Радев и Оливер Вархеи обсъдиха перспективите пред процеса на разширяване, както на Западните Балкани, така и на Украйна, Молдова и Грузия.

Отбелязвайки различията в геополитическия контекст, в който се намират отделните страни кандидатки, двамата изтъкнаха, че присъединяването към ЕС на всяка държава се основава на собствени заслуги въз основа на изпълнението на ясни и недвусмислени критерии и условия, които са добре известни на всички страни.

Президентът Румен Радев изрази очакване след края на предизборната кампания в Република Северна Македония (РСМ) и провеждането на изборите там политическата обстановка в югозападната ни съседка да даде възможност за пълно изпълнение на европейското решение от юли 2022 г., което е незаобиколим елемент по пътя на Скопие към ЕС.

"Изказвания на водещи политически фигури в РСМ, направени по време на кампанията с провокативен характер, не спомагат за укрепване на диалога между двете ни страни", каза българският държавен глава. Румен Радев допълни, че добросъседството е основен аспект в процеса на разширяване и подчерта готовността на страната ни независимо от негативните послания от Скопие да поднови усилията за конструктивно двустранно сътрудничество.

Президентът Радев и комисар Вархей са обсъдили и дискутираните възможности за бъдеща реформа на ЕС, включително промени на механизмите за взимане на решения в Съвета на ЕС. Българският държавен глава заяви, че по темата за разширяването страната ни категорично подкрепя запазването на принципа на единодушие, се посочва още в прессъобщението.

В интерес на Европейския съюз (ЕС) е разширяването да стане скоро, пък каза от своя страна еврокомисарят по политиката на разширяване и съседство Оливер Вархей