В интерес на Европейския съюз (ЕС) е разширяването да стане скоро. Това каза еврокомисарят по политиката на разширяване и съседство Оливер Вархей, който в София за участие в във форума "ЕС среща с Балканите" (EU Meets the Balkans), организиран от Европейския либерален форум, Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) и Атлантическия клуб в България.

Конференцията събра в София лидери от Европейския съюз, министри на външните работи, политици, представители на неправителствения сектор и младежи, за да обсъдят следващите стъпки за засилване на регионалното сътрудничество, интеграцията на региона и разширяването на Съюза. 

По думите на Вархей геополитическият контекст се е променил в последните няколко години. Освен войната на Русия в Украйна, има в близост и друг конфликт, както и кризата с COVID-19. Държавите, които са в близост до нашите граници, са по-засегнати от тези кризи, подчерта той.

Вархей заяви, че политиката на разширяване се свежда до ясни геополитически инвестиции. "Нашите съседи са наши партньори в дългосрочен план за мир и благоденствие. Това е начинът, по който виждат членството си, но и ние така трябва да виждаме ролята на разширяването на Съюза", посочи Вархей.

По думите му трябва заедно да бъдат осъществени необходимите реформи, за да се ускори процесът по присъединяване на всяка държава. Той подчерта, че е важно всяка държава да спазва своите ангажименти.

"Започнахме мандата с три държави кандидатки, днес имаме девет. За три е дадена светлина за преговори. Днес имаме ясна програма за ускоряване на същинската интеграция. Това означава преодоляването на различията в икономически план", каза още еврокомисарят, цитиран от БТА. По думите му следващият състав на Европейската комисия трябва да приветства нови членове на Съюза.

Черна гора вече е стигнала до последния етап, което означава затварянето на преговорните глави. Има ново правителство, което изпълнява своите ангажименти, каза Вархей и добави, че се очаква първият клъстер с преговорни глави да се отвори за Албания. За Сърбия трябва да продължим преговорите за присъединяване, коментира той.

Еврокомисарят заяви, че Планът за растеж за Западните Балкани е двигателят за засилване на икономическото сближаване. По думите му този инструмент е насочен към ускоряване на реформите.

Алва Фин, изпълнителен директор на Европейския либерален форум

Снимка: БТА

"Разширяването на ЕС е неизбежно, трябва да го постигнем възможно най-скоро", коментира и Алва Фин, изпълнителен директор на Европейския либерален форум, която взе участие във форума.

Две години след руската агресия на Украйна продължаваме да се сблъскваме с предизвикателствата пред сигурността, отбеляза тя.

По думите ѝ разширяването на ЕС ще увеличи БВП, ще се подобрят търговските отношения, инвестициите. Държавите, които са се отправили към ЕС, включително Молдова, това са и страни, които имат проблем със застаряващо население, но те могат да предложат и млади таланти, посочи Фин. Тя отбеляза, че чрез младите таланти ще има по-голяма конкурентоспособност на световния пазар.

Министърът по европейските въпроси на Черна гора Майда Горчевич

Снимка: БТА

"След 12 години преговорен процес се поучихме от грешките", коментира по време на форума министърът по европейските въпроси на Черна гора Майда Горчевич. "Черна гора е малка държава, ще имаме проблеми що се отнася до експертната подкрепа, от която се нуждаем за приключване на преговорните глави", добави Горчевич.

По думите ѝ процесът по разширяване е двустранна комуникация. "Не само какви са нуждите на Черна гора или на друга страна от Западните Балкани, но каква е нуждата за Европейския съюз (ЕС). Нуждата е много скоро да се осъществи разширяването, имайки предвид геополитическия момент", коментира Майда Горчевич. 

"Всички граждани смятат, че това е наистина много положително послание. Новият инструмент, приет от ЕС, ще помогне не само за Черна гора, но и на всички останали държави от Западните Балкани. Ще ни помогне да усилим и ускорим работата", каза още Майда Горчевич.

Еврокомисарят по политиката на разширяване и съседство Оливер Вархей

Снимка: БТА

По-късно днес еврокомисар Вархей ще има среща с президента Румен Радев на "Дондуков" 2.