ДПС коментира индиректно искането на Бойко Борисов за свикване на Велико Народно събрание и промени в Конституцията. В извънредно обръщение днес премиерът посочи исканията си - намаляване броя на депутатите, съкращаване мандата на главния прокурор, закриване на ВСС и създаване на отделни съдебни съвети за съдиите и за прокурорите със самостоятелни инспекторати, равно разпределение на пропорционално и мажоритарно избраните депутати за Великото народно събрание - по 200.

В отговор от пресцентъра на ДПС пуснаха във Фейсбу речта на Ахмед Доган от 19 декември миналата година по случай настъпването на новата 2020 г. В нея почетният лидер говори за "рестарт на демократичния модел, който е нежният, но неизбежен изход от ситуацията".

През последните седмици това е трета реч на Доган, която партията публикува с препратка към актуалните политически събития.

Ето и пълния текст:

No comment!

19.12.2019г. - д-р Ахмед Доган!

Когато след 30-годишна история говорим за дефектиране на демократичните правила, норми и реалности, това най-малкото е тревожен сигнал в обществото. Но няма как да си затворим очите пред очевидни и очевадни политически реалности. Опорочаването на изборния процес се превърна в епидемия, която обхвана всички политически формации и това рефлектира върху нормалното възпроизвеждане на демокрацията и поставя под съмнение нейната легитимност. Обективно погледнато политическата система на обществото се връща в изходното си положение на стартиране на Прехода, когато правехме избори под надзора на външни наблюдатели, включително и от Сената на САЩ.

...

В този социално-политически контекст по всичко изглежда, че рестартът на демократичния модел, съчетан с моралния императив, е нежният, но неизбежен изход от тази ситуация. Кога и как ще се получи това, зависи от зрелостта на политическия елит и на гражданското общество.

...

Цикличността предполага, че е време за промяна на парадигмата на властовата система, понякога полюсно, съобразно историческите традиции на властовата система, манталитета на гражданското общество и " градуса" на международната среда.

...

Друг важен цикъл, който тепърва предстои да се разгърне, е дисхармонията на цикъла на натрупване с този на разпределение и преразпределение. Това, разбира се, не е от сантимент към "социалната идея", а от увеличаването на рисковите фактори за предизвикване на рецесия, вследствие на прекалено широко отворената ножица между бедни и богати.

...

Политическата необходимост от рестартиране на политическия модел на обществото в една или друга степен се осъзнава, но сравнително по-малко се изговаря или се отлага във времето. Защото рисковите фактори за продуциране на "критичната точка" на хаоса в партийните структури се явява проблемният възпиращ фактор за подобно радикално решение. Тъкмо поради това решаващият фактор за рестарта в случая е зрелостта и готовността на гражданското общество!