В декларация от парламентарната трибуна ДПС ознаменува края на краткия 46-и парламент. В мишена на атаката отново бе посочен президентът Румен Радев.

"Последните месеци сме свидетели на нарушение на Конституцията - от президент и Народното събрание. Президентът зачеркна законността с назначението на министър. Въпреки различията, нещо трябва да ни обединява", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той обвини Румен Радев, че руши държавността и демокрацията.

"Намери се президент, който реши, че Конституцията и законите нямат значение. Или се е самозабравил или прокарва идеята за президентска република. Искаме да му кажем, че руши демокрацията", констатира той от трибуната.

Критики бяха отправени и по повод стила на вътрешния министър и МВР, а Карадайъ призова гражданите да не се страхуват от един министър и един полицай, когато не са нарушили с нищо закона.

"Показахме през годините, че искаме живот в мир и съвместност. Няма да позволим някой случайно попаднал в политиката да руши това, което е градено. Искаме да говорим и за мероприятията на вътрешния служебен министър, които били в полза на борбата срещу купуване на гласове. Той показа своята нелицеприятна същност. Акциите може да бъдат меко наречени репресии и унижения. Репресиите и униженията са документирани", заговори по адрес на Бойко Рашков лидерът на ДПС.

"Репресиите са инструмент на слабите управления. Заради популизма гражданите ще понесат всички негативи на кризата и от бедни да стават по-бедни", предупреди Карадайъ.

"Уважаеми български граждани, не се страхувайте. Конституцията и законите важат еднакво за всички. От нас зависи да направим своя избор и да защитим демокрацията", призова лидерът на ДПС и отново предупреди, че държавността е под заплаха.

"Нека отговорно направим своя избор за силна и просперираща България, нека променим модела ГЕРБ, но не с по-лоша версия на модела", призова Карадайъ предизборно.

"Апелите за диалог изискват градивно поведение, диалогът изисква отговорност, визия, воля и капацитет. Диалогът означава да градиш мостове, а не да ги рушиш", подчерта той.

По-рано в кулоарите лидерът на ДПС коментира пред медиите, че партията му няма никакви притеснения от нова формация около служебните министри Кирил Петков и Асен Василев.