"Този въпрос аз съм го поставила пред членове на катедрата и така да се каже, въпросът беше замразен, "вдигнат на трупчета" 2015-а и отново сега се повдига, но вече, тъй като е обществен, ще трябва да бъде размразен", това коментира пред БНР доц. Наталия Киселова - преподавател по конституционно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", по казуса с това плагиатствал ли е от неин научен труд кандидатът за вътрешен министър в проектоправителството на ИТН Петър Илиев, чието име първо беше предложено за правосъден министър, а беше спрягано и за премиерския пост.

Вчера СУ започна проверка по случая, след като бяха внесени три сигнала за плагиатство.

Днес Киселова заяви, че е обсъждала безрезултатно казуса с Илиев. 

"Има най-различни начини, по които да се установи плагиатството. Аз няма да кажа колко процента, колко страници. Трябва да се сравняват книга с книга", коментира тя.

А по повод изявлението на председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, че всеки, който застане с името си и каже, че Илиев е плагиатствал от нея, ще бъде съден, заяви: 

"Във вторник бях поименно спомената и почти заплашена със съд - или да изляза, или да замълча завинаги. Държа да кажа, че от сайтовете, които пуснаха разследвания ми звъняха, но аз тогава отказвах да коментирам, защото все още си мислех, че въпросът не е персонален, а политически. И аз се учудих, когато във вторник и в сряда народни представители с имунитет си позволиха да излизат доста остро срещу един научен работник и да казват: Излез, излез. Излизам и казвам, че има проблем и този проблем трябва да бъда решен по правилата на Закона за развитие на академичния състав. Аз се учудих, че се предлагат хора, за които се казва, че са експерти с високи морални качества. Сигурно си спомняте, че Ви казах: Всеки говори с трудовете си. И сега поддържам това и ако бъда поканена от Етичната комисия да представя моята теза и да дам доказателства, ще го направя".

Юристката беше категорична, че е засегната академичната етика

Според доц. Киселова най-лесният начин за защита е проверка от Етичната комисия.

Процедурата надхвърля срока, в който трябва да се състави правителство и то да бъде гласувано, отбеляза тя.  По думите й при това положение в преценката няма да има политически елемент.

"Въпросът много бързо набира като лавина негативна популярност", подчерта Наталия Киселова.