"Победителят е само един и това е ГЕРБ, поне е редно да го признаете" - това каза Десислава Атанасова, която прочете декларация от името на ГЕРБ-СДС от трибуната на новото 45-то Народно събрание. Думите ѝ предизвикаха освирквания от някои от депутатите. 

"Няма да поемаме отговорност при избори през лятото, за да може една или друга партия да си вдигне резултата. Отказваме да носим отговорност, ако страната бъде хвърлена в хаос и безпътица, за да спечели някоя партия хипотетично още депутати. Вече разбрахме, че Картаген трябва да бъде унищожен, не разбрахме обаче какво следва. Време е шоуто да приключи, защото за разлика от шоуто, на политическата сцена няма скечове, рядко са аплодисментите, в политиката има компромиси, разочарование и рани, изисква смелост и решителност. Време е всички да поемем своята отговорност към гласа на избирателите си", каза още Атанасова, която бе номинирана за председател на ПГ ГЕРБ-СДС.

По думите ѝ най-висшата форма на смелост "е да си подадем ръка, за да възстановим диалога между нас, да опазим девиза на нашите предци на тази сграда - "Съединението прави силата". Готови сме да протегнем ръка към политическите си опоненти".

"Ние сме изправени пред здравни, икономически и социални предизвикателства. От позицията на хора с по-голям опит, ще ви кажем, че една криза не може да се управлява само с говорене. Една криза се управлява с действия и с вземане на решения. Често пъти най-наложителните и най-правилните решения са непопулярни. Отговорността често пъти е непоносима задача за онези, които гледат на политиката единствено като средство за изграждане на имидж. На отминалите парламентарни избори 837 707 български граждани гласуваха за ГЕРБ. Нито една от присъстващите в 45-ото Народно събрание не се доближава до този резултат", подчерта още председателят на парламентарната група. 

"Благодарим на цялата изборна администрация, която се погрижи за честен и прозрачен вот, това се вижда и от докладите. Въпреки пандемията и въпреки огромното старание на опозицията да внуши на гражданите, че вотът ще е подменен и манипулиран, изборите преминаха нормално. Най-голямото доказателство за това e присъствието на всички нас в тази пленарна зала и признаването на резултатите. Никой не ги оспори", каза още Десислава Атанасова. 

Скрийншот parliament.bg/tv

"Получихме доверието на голяма част от гражданите и сме длъжни да го оправдаем. Ще предложим състав и структура на ново правителство, чиито членове ще се заемат с предизвикателствата, пред които е изправена страната ни. Кабинет, който от ден първи да работи на същите високи обороти като досегашното правителство", гласеше още декларацията на ГЕРБ-СДС.

И още: "Ако предложението ни за кабинет не бъде подкрепено, отговорността ще бъде поета от Слави Трифонов и може би останалите формации, които се провъзгласиха за носители на промяната. Време е мълчанието да бъде нарушено и зрителите на шоуто да се запознаят с дългосрочните и краткосрочните намерения на втората политическа сила. Да се чуе нещо различно от обичайните лозунги и заклинания".

Според Атанасова депутатите сега трябва да отговорят на важните за страната въпроси - ще продължат ли мерките в подкрепа на бизнеса, ще се намери ли общ език с Република Северна Македония, ще бъдат ли защитени договорените 29 милиарда евро по Плана за възстановяване. "Ние имаме отговори на тези въпроси, те бяха подкрепени от много граждани. Ако някой смята, че може да заобиколи и изолира мнението на една четвърт от българските граждани, това значи, че не разбира и осъзнава правата на политиката в условията на демокрация. Ако някой мисли, че може да неглижира гласовете на всички тези хора, ще плати тежка политическа цена", подчерта тя.

Всичко за началото на 45-ото Народно събрание четете тук