След 3 часа дебати и взаимни обвинения на първото заседание в правната комисия в парламента, депутатите отхвърлиха 5 от предложените 6 законопроекта на 4 партии (без БСП и ДПС) за промени в Изборния кодекс. Така те казаха "не" на мажоритарния вот, предложен от ГЕРБ, и на гласуването по пощата - идея на "Демократична България".

Подкрепа получи единствено внесеният от председателя на парламента Ива Митева проект на нейната партия "Има такъв народ". Той включва предложение за провеждане на дистанционно електронно гласуване на президентските избори, създаване на отделен избирателен район "Чужбина", където сънародниците ни да могат да подават гласа си по кандидатска листа, а не само за партия както е досега, както и въвеждане на изцяло машинно гласуване в избирателните секции с над 300 души и видеоизлъчване в избирателните секции, както и в РИК-овете. 

От формацията на Слави Трифонов предлагат избирателните секции извън страната да се образуват, където има дипломатическо или консулско представителство или при наличие на не по-малко от 40 избиратели, подали заявление. Те предлагат изключение да правят изборите за Европейски парламент, където такива секции да се образуват само в държави-членки на ЕС.

Проектът на ГЕРБ-СДС за мажоритарен вот обаче беше отхвърлен. Той предвиждаше парламентарните изборите да се произвеждат по мажоритарна изборна система с регистрирани едномандатни изборни райони с приблизително еднакъв брой и според актуализираните данни от Националния статистически институт.

Законопроекта предизвикаха остър дебат между депутатите на партията и шефката на парламента, която силно разкритикува предложените текстове.

"Как ще се раздели страната на 234 изборни района без да е правено последното преброяване в страната, което се отложи за края на тази година?", попита Митева, която заедно другите депутати от "Има такъв народ" гласува "против", въпреки че партията бе създадена именно заради това предложение и това бе една от точките по референдума, иницииран от Трифонов и екипа му.

Снимка: БТА

"Без преброяване не могат да се правят изборните райони, това е законопроект, направен за една нощ", заяви още Митева, според която подобни промени трябва да бъдат правени след прецизно изследване и обсъждане.

От думите ѝ стана ясно, че "Има такъв народ" не са отказали от въвеждането на мажоритарния вот, но предвиждат това да стане до следващите редовни парламентарни избори, което ще позволи текстовете да бъдат детайлно прецизирани.

Предложението на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс е свързано с въвеждането на мажоритарно гласуване в два тура - "една стара идея", каза Десислава Атанасова, която е била внесена още през 2016 г. след референдума, организиран от екипа на "Шоуто на Слави", която не мина тогава.

"Категорично не подкрепяме гласуване по пощата - така тайната вота ще бъде опорочена. Последният пример за това е с касираните избори в Австрия за президент през 2016 г.", каза още тя.

Още преди започването на дебата, който предстои, от ГЕРБ се обявиха против гласуването по пощата и избор на нова ЦИК.

Отхвърлени бяха и останалите законопроекти - на "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", които покриваха част от идеите на "Има такъв народ". Предложението на "Изправи се! Мутри вън" бе сходно с това на "Има такъв народ". Те също предлагаха 32 МИР в чужбина, облекчаване на създаването на секции там и въвеждането на изцяло машинен вот. От формацията настояваха още за ефективно дистанционно електронно гласуване още на следващите избори и безплатно онлайн видеоизлъчване на изборния процес след приключване на гласуването, както и намаляване на прага за преференциите от 7 на 5 процента, както е на евроизборите.

"Великобритания е показателен случай за гласуването на сънародниците ни зад граница. Неморално е българите в чужбина да чакат десетки часове пред секциите и да не упражнят правото си на глас. В качеството си на омбудсман съм сезирала Конституционния съд за ограничаване правото на глас на българи в чужбина и в мотивите на съда той се съгласи с аргументите в жалбата", заяви Мая Манолова.

От нейната група предложиха още нов състав на ЦИК и намаляване на броя на членовете от 18 на 15.

Предложенията на "Демократична България" също бяха свързани с въвеждането на електронно и дистанционно гласуване.

Десните и ДПС си размениха реплики за едно от тях - гласуването по пощата.

"Да се твърди, че пощенско гласуване, гласуване по интернет е толкова проблемно, нарушаващо тайната на вота, когато имаме много сериозен проблем на купен и контролиран вот в България е малко наистина изместване на темата", заяви Атанас Славов - член на правната комисия от "Демократична България".

"Изобщо не съм съгласен да ги улесним дотолкова, че да бъдат разменяни едни пликове, да бъдат получавани на незнайни адреси пликове и никой да не види този човек, който гласува. Никой да не може да каже, че неговия работодател не е раздал пликове на фирмата, казал - утре всички на работа с вашите пликове", отговори Хамид Хамид-член на правна комисия от ДПС.

От изказването му стана известно, че ДПС ще подкрепят видеонаблюдението, след приключване на изборния ден, както и възможността за откриване на повече изборни секции в чужбина. ДПС подкрепят още и машинното гласуване, но според Хамид то не трябва да се проведе по същия начин, както при последните два вида избори, тъй като "на два пъти вече то се проваля". Той отбеляза, че това е станало заради софтуера и самите машини.

Тодор Байчев от БСП отбеляза, че голяма част от предложените промени се преповтарят и добави, че левицата е за машинно гласуване, активна регистрация и промените свързани с гласуването за българите в чужбина. По думите му обаче, левицата не дължи подкрепа за смяна на членовете на ЦИК, като ги смущавало и гласуването по пощата, но по темата трябвало да има дебат и да се направи експериментално гласуване. Категорично БСП няма да подкрепят електронното дистанционно гласуване, както и промяната на избирателната система в мажоритарна и падане прага за преференциите.

Изборните промени влизат за първо четене в пленарната зала още в петък.

Субсидиите

Правната комисия обаче не прие на първо четене законопроекта за промени в Закона за политическите партии на "Има такъв народ", който предвижда партийната субсидия за един получен глас от 8 лв. да стане 1 лв. Такава се полага на партиите, получили минимум 1 процент от действителните гласове на парламентарни избори и на коалициите, взели поне 4 процента от гласовете на избори.

От ДПС обявиха, че ако субсидията е 1 лв. или 8 лв. това е равно всъщност на нула, като Хамид Хамид отбеляза, че 8 лв. субсидия е достатъчна само за големи партии като ГЕРБ и БСП, за по-малките партии сума под 10 лв. на глас е равна на нула.

Според БСП пък "демокрацията е скъпа стока" и трябва да се плаща сега за нея, за да не се плаща по-скъпо на по-късен етап. И добавиха, че така през "задната врата" в политиката ще влязат олигарси, бизнесмени и мутри. Според Филип Попов или финансирането на партиите ще остане при прозрачни условия, или партиите ще се финансират от юридически лица и други, което ще направи партиите зависими от тях.

Мораториум

Правната комисия прие и двата проекта за решение за налагане на мораториум върху действия на Министерски съвет, единият е на Мая Манолова, а другият - на Корнелия Нинова.

Депутатите започнаха да гласуват точка по точка кои действия да се включат в мораториума и по какъв начин да бъдат записани, за да дадат общ проект за гласуване в пленарна зала.

Общият проект ще включва мораториум върху предоставянето на концесии, включително определянето на концесионни такси, както и предоставянето на разрешения за търсене и проучване или за проучване на подземни богатства. Освен тези действия се иска забрана и на вземането и предоставянето на държавни заеми по смисъла на Закона за държавния дълг, както и да не се правят промени в състава на органите за управление и контрол на публични предприятия, на държавни болници, както и избор или назначаване на еднолични управителни органи. Забранява се и извършването на разпоредителни сделки с имуществото на държавните болници.

Депутатите отхвърлиха в мораториума да бъде включено МС да не може да сключва нови договори по Закона за обществените поръчки на стойност над 1 млн. лв.