Равнището на разходите за отбрана на България, поръчките на американски изтребители F-16 за българските военновъздушни сили, политиките на Европа за осигуряване на собствена отбрана, съмненията за заобикаляне на енергийните санкции от страна на Русия, стабилността на демокрацията в България и проблемите с корупцията.

На тези горещи въпроси отговори министър-председателят Николай Денков в интервю в предаването "Хард ток" на Би Би Си, излъчено тази сутрин.

Водещият Стивън Сакър не подмина и темата за разногласията около поста министър на външните работи след планираната ротация в българското правителство.

Премиерът Николай Денков увери, че българското правителство прави всичко възможно, за да предотврати възможно заобикаляне на санкциите срещу Русия.

Той отговори на въпрос относно съмненията около дейността на "Лукойл - Нефтохим". Денков отбеляза, че често се отправят твърдения в тази област, които след това не са подкрепени с доказателства, предаде БНР.

"На национално ниво в рамките на европейските регулации ние правим всичко необходимо, произтичащо от тези изисквания, но това не е достатъчно, защото проблемът е преди всичко на европейско ниво, а не толкова и на ниво отделни държави, включително и България", каза по темата за рафинерията Денков. Вчера Делян Добрев обвини ПП, че с "Лукойл" са подпомогнали Путин с 10 милиарда лева.

Николай Денков отговори и на въпрос за готовността на Европа да осигури собствената си отбрана на фона на изявленията на бившия американски президент Доналд Тръмп относно военните разходи на страните от НАТО и блокирането на новата помощ за Украйна в Конгреса.

"Убеден съм, че Европа трябва да направи повече - да увеличи разходите, да подобри интеграцията между силите, за да бъде подготвена по-добре за всякакви сценарии. От друга страна - ние трябва да направим всичко възможно, за да работим със САЩ и другите съюзници, защото заедно сме по-силни", коментира още пред Би Би Си българският министър-председател.