"Продължаваме Промяната" финансираха режима на Путин с повече от 10 млрд. лв. за период от две години, а сега ронят сълзи за Навални, заяви на брифинг в парламента председателят на комисията по енергетика в 49-ото Народно събрание Делян Добрев.

"В последните няколко дни се нагледах на многострадални постове от ПП за смъртта на Навални. Затова реших, че е време да покажа истината - за кого работят те", заяви той пред медиите.

Депутатът от ГЕРБ предостави на медиите справка, която, по думите му, показва, че само за един месец от времето на управлението на ПП през юли 2022 г. страната ни е донесла приходи за режима на Путин в размер на 426 168 816, 80 щатски долара.

"Има и периоди, в които действат служебни кабинети, но забелязваме, че четирите най-големи месечни суми са на първия и втория кабинет на промяната. Само за месец ПП са платили на Путин 426 168 818 долара и 18 цента за петрол. От май 2022 - 385 млн. са платени на Путин и третата сума е 384 млн. долара отново от Промяната. От 23 февруари до 31 декември 2023 г. над 5 млрд. лева. само за 2 г. Само за петрол са платени над 10 милиарда на Путин от "Промяната", изчисли Добрев.

Шефът на енергийната комисия посочи, че след началото на войната в Украйна, България започва да купува три-четири пъти повече нефт от времето преди военните действия, съобщава БТА.

"След започването на войната 80 млн. барела, преди нея - 15 млн. барела. Почти едногодишната битка на ГЕРБ с "Промяната" за това да отпадне дерогацията даде своя резултат и от 1 януари няма нито един барел руски нефт", заяви Добрев.

"Защо Асен Василев отиде и заплаши ЕК, че ще блокира санкциите срещу Русия на цяла Европа, ако за България не бъде дадена дерогация? Ако не бяха защитниците на дерогацията - Асен Василев и Денков, то нямаше да дадем толкова пари на Путин и да финансираме войната в Украйна", каза той и обеща през следващите дни да даде информация и за купените количества газ и ядрено гориво от Русия.