"Знаем кои са рисковите секции в цялата страна и там сме концентрирали особено внимание", предупреди служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. Министърът даде за пример секции, в които има "небивал брой" преференции и е малко вероятно да се познават избирателите и хората, които са спечелили тези преференции. 

Според него предстоящите избори ще са по-различни, с по-висок заряд, с повече активност на тези, които се стремят да манипулират и купуват гласове и да ползват корпоративен вот. Министърът обаче не очаква да се стигне до бум на случаите за купуване на гласове.

Той отново атакува решението да се възстанови хартиеният вот. "Хартиената бюлетина мотивира тези, които ползват различните форми на изкривяване на вота и връзката е очевидна и пряка", смята вътрешният министър.

От своя страна, главният прокурор Иван Гешев изпрати писма до министър Демерджиев и до председателя на ДАНС Пламен Тончев, в които предлага да бъде създадено Национално междуведомствено звено във връзка с предстоящите избори.

От държавното обвинение посочват, че създаването на звеното цели да се подобри взаимодействието и координацията между институциите за законосъобразно провеждане на изборите и за гарантиране на политическите права на гражданите. Като отчитат, че през годините работата му е показала добри резултати и практики.

Националното междуведомствено звено следва да действа от деня на откриване на предизборната кампания и да приключи своята работа 30 дни след официалното обявяване от ЦИК на окончателните изборни резултати. "В навечерието на предстоящите парламентарни избори е от изключително значение да бъде гарантирана честността и прозрачността на изборния процес. Затова компетентните институции, съгласно законовите им задължения и правомощия, следва да положат максимални усилия за защита на политическите права на българските граждани", посочват от прокуратурата.

На 22 април министър Демерджиев посочи, че ако МВР бъде поканено отново да участва в общ щаб с прокуратурата и Държавната агенция "Национална сигурност" по повод изборните нарушения, той няма да се съгласи, защото "няма правна рамка за това", припомня БТА.

По-малко от два дни остават за регистрацията на листите за вота - крайният срок е 17 ч. на 28 февруари. Въпреки това голяма част от формациите още не са подали документите си по места.

Централната избирателна комисия пък трябва да реши до края на деня дали ще обжалва решението на съда за отмяна на общото вписване на хартиения и машинния вот в края на изборния ден.