"И аз мисля, че ПП нямат морал за мандат! Ако имат малко останало достойнство, трябва да напуснат политиката завинаги!". Така коментира връчването на втория мандат за съставяне на правителство депутататът от ГЕРБ Делян Добрев.

Останалите водещи лица на партията, включително и лидерът им Бойко Борисов, засега се въздържат от коментари след връчването на втория мандат за съставяне на правителство на ПП-ДБ, определено като "бездпрецедентно" заради острия тон на Румен Радев. "Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с националната сигурност и съм призван да браня българската държава. Тук искам да заявя, че точно заради това не е целесъобразно от моя страна да Ви връча мандат след изтеклите записи и да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на Вашата партия, както и след последвалите публични самопризнания, заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез МВР и дискредитиране на лидери на европейски институции и името на България", каза президентът.

Радев подчерта, че връчва мандата само заради законовото изискване да го направи. "Оползотворяването на мандата е Ваше конституционно право, но в името на запазването на остатъците от нормалност и доверие в политическата система, на съхраняване на вашето достойнство и политическа перспектива и също така на съхраняване на имиджа на България пред нашите европейски партньори, Ви призовавам да преосмислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който според мен вече е дискредитиран", заяви президентът на представителите на ПП-ДБ.