Парламентарната група на "Демократична България" ще се срещне под прожекторите с икономическия министър Кирил Петков. Официалният повод за срещата в сряда следобед в парламента е свързан с ресора му като министър на икономиката в служебния кабинет.

От ДБ се интересуват от действията на държавата по отношение на публичните предприятия във връзка с одита на Сметната палата, който определи като недостатъчно ефективно упражняването на правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала за периода от януари 2018 до края на 2019 г. Ще бъде обсъдено как държавата упражнява правата си в публичните предприятия, както и кои от тях да продължат да съществуват и как да се подобри дейността им, поясняват от пресцентъра на коалицията.

Междувременно един от съпредседателите на ДБ Атанас Атанасов коментира по bTV, че в коалицията не се притесняват от конкуренцията на евентуална партия на Кирил Петков. Атанасов определи и къде ще е мястото на такъв политически субект.

"Проект на Кирил Петков и на Асен Василев сигурно ще стои в сянката на Румен Радев", заяви лидерът на ДСБ. По думите му ДБ не са казали, че не искат да водят разговори с Петков и Василев за евентуална обща работа, но "за нероден Петков не се говори".

Атанасов коментира, че не бива да се страхуваме от демокрацията и появата на нов политически проект, който да даде още по-широка възможност за избор на българските граждани, толкова по-добре. Той допълни, че ако партията е зад президента, от ДБ няма от какво да се страхуват, защото тогава ще са позиционирани повече вляво.

В същото време партньорите му в коалицията от "Да, България", сред чиито учредители е самият служебен министър, вече няколко пъти декларираха, че го виждат като свой съмишленик и очакват да си партнират.