Няма подадени документи за спирането на Симеоновския лифт и за каквито и да е други намерения и предложения от страна на инвеститора "Витоша ски". Това заявиха представителите на Агенцията по горите и Дирекцията за управление на Природен парк Витоша. И юристът на агенцията, и зам.изпълнителният директор Анна Петракиева подчертаха, че няма как някой да строи съоръжения и площадки извън обема и обхвата на сегашните. Така повелява Законът за горите. 

"Нямаме отношение към спирането на съоръженията на територията, има собственик, който е поел ангажимента да ги стопанисва. Планът за управление на природен парк Витоша не спира реконструкциите на съоръжения и трасета. Ние бихме могли да се произнесем дали са допустими, или не предложенията, едва когато получим разписаните предложения. Такива не са постъпвали. Лифтовете могат да се възстановят в съществуващите трасета на "Въжените линии". Законодателят не е предвидил възможност да бъде разширен обхватът, в същия обем", заяви Петракиева. Тя добави, че три институции работят по придвижването на актуализацията на новия план за управление на Природен парк Витоша.

Разяснението от страна на държавата, по заплетения казус с неработещите лифтове на Витоша и прехвърлянето на отговорности, дойде по време на извънредното, тричасово заседание на Столичния общински съвет, провокирано от новината за намерението на собственика да спре кабинковия лифт от кв. "Симеоново" до хижа "Алеко" на Витоша. На него прозвучаха взаимни упреци от днешни и предишни управляващи кой е виновен, че софиянци нямат нито един работещ лифт от общо три.

Кметът Васил Терзиев предложи да сформира временна комисия в СОС, която да се фокусира само върху проблема с Витоша, като обеща той да излъчи в нея един представител на общинската администрация.

"От много години имаме проблем с достъпа до планината, от три работещи лифта, в момента са нула. Много хора имат отношение към това. Мен въпросът, който ме вълнува, е какво можем да направим заедно, за да решим този проблем, плюс законодателната, за да може нещо, което 17 г. ни е пречело, да го махнем, независимо каква е историята на проблема. Общината отново да бъде част от тези съоръжения ми се иска. Да има път те да бъдат 100% собственост на общината. За да може интересите на софиянци да бъдат защитени. Да има мисъл, не половин лифт, не един лифт. Не да правим лифтове без концепция, които тръгват от нищото и свършват в нищото", каза Терзиев на извънредното заседание.

"Надеждата ми е, че покрай всичкото политическо говорене ще успеем да намерим решение на този проблем", призова той общинарите. "Казусът е изключително сложен, има много замесени и ако няма концентрирано усилие от всички ни, ще продължим да го дъвчим. Да има план и довеждаща инфраструктура до спортните съоръжение", предлага още Терзиев.

Снимка: БТА

Той веднага беше похвален от председателката на БСП-София Диана Тонова. "Много се радвам, че сте стигнали до извода, че повече община и повече държава е в полза на обществения интерес, защото това е теза, която трябва да развиваме", подчерта тя. И Тонова, и Карлос Контрера от ВМРО обаче попитаха къде са документите и числата, които да обсъждат, като изтъкнаха, че иначе е само предизборно говорене.

"Няма документи, няма числа, най-малкото трябваше да поканите представител на Природен парк Витоша, ако наистина искахте да вършим някаква работа. Искате да покриете скандала с кеша", обвини общинският съветник.

Пререканията бяха най-емоционални между ПП-ДБ-СС и ГЕРБ, които взаимно се обвиняваха кой какво е направил и не е направил по време на своето управление за лифтовете на софиянци и в чий интерес действа по проблема с пистите и съоръженията в планината на крачка до столицата, където се е провело и първото ски състезание в България. 

"Получихме информация, че собственикът на лифтовете на Витоша е решил да преустанови дейността на Симеоновския лифт. С това той нарушава концесионния договор. След това започна политическото говорене на кмета на София Васил Терзиев, на "Спаси София", на "Продължаваме Промяната". За това днес пожелахме да има извънредна сесия. За пореден път Терзиев и екипът му не си е свършил работата", заяви Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС.

Снимка: БТА

Борис Бонев от ПП-ДБ -Спаси София отвърна: "Симптоматично е, че двамата основни отговорници за ситуацията, в която сме изпаднали днес, не се появиха. С това ясно заявиха, че очевидно ги е страх, не желаят да носят отговорности. Тези хора си имат имена - Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова".

Заради факта, че на заседанието са били поканени Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова, като бивши кметове, от ГЕРБ съзряха единствено търсене на предизборни дивиденти от страна на опонентите.

"Опитът на собственика на лифтовете да спира лифтове, да мрънка, че му пречи нещо да ги оперира не от днес и не е новина. Това не е новина, както не е новина мрънкането на настоящата администрация и управляващата група в СОС, че все някой друг им е виновен, за да вършват някаква работа", коментира Прошко Прошков от ГЕРБ.

Групата на партията в СОС предложи договорът с "Витоша ски, която стопанисва лифтовете, водещи до Витоша, да бъде преустановен, а фирмата да заплати неустойки по него и въпросът да бъде повдигнат пред Надзорния съвет на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ).

Иван Сотиров пък заключи, че наблюдаваме "съдебен спор" при бившата сглобка и призова час по-скоро да спре бойкотът на плана за управление на природен парк Витоша.

Снимка: БТА

"Изпадаме в амнезия някои от партиите", отбеляза по адрес на спорещите социалистката Диана Тонова, която в един глас с Контрера от ВМРО попита: "Забравяме, че органът, който контролира изпълнението, е надзорният съвет на Агенцията за приватизация. Имаме ли становище на следприватизационния контрол на агенцията по приватизация? Какво коментираме - факти или публикации?" Шефът на транспортната комисия Иван Таков пък заяви, че ще направи нарочно заседание по темата.

"Зам.-кметът по правни въпроси има ли анализ за природния парк и зам.-кметът по строителството също? Хубаво е да се гледа назад за отговорност, но да гледаме и напред, защото, ако гледаме само назад, ще катастрофираме и напред", включи се в дискусията и Пламен Данаилов от ИТН.

А докато съветниците спореха по казуса, се оказа, че документи за спирането на Симеоновския лифт и за каквито и да е други намерения няма подадени от инвеститора "Витоша ски". Това потвърдиха представителите на Агенцията по горите и Дирекцията за управление на Природен парк Витоша. И юристът на агенцията, и зам.изпълнителният директор Анна Петракиева подчертаха, че няма как който и да е да строи съоръжения и площадки извън сегашния обем и обхват за спортни съоръжения. 

В същото време, докато съветниците дискутираха съдбата на лифтовете на Витоша, от приватизатора им "Витоша ски" обявиха план за разширение на писти, нови съоръжения, инфраструктура за изкуствен сняг и ресторанти за 100 млн. евро