Четирима български евродепутати успяха да си осигурят вот в транспортната комисия на Европейския парламент по пакета "Мобилност".  Това са Ангел Джамбазки, Андрей Новаков, Петър Курумбашев и Сергей Станишев.

България няма постоянни членове в комисията и за да може български представители да гласуват, те трябва да заместват някой от титулярите, предаде БНР.

Вотът започна, след като предложението пакетът "Мобилност" да бъде отложен беше отхвърлено. На гласуване се подлагат около 1600 поправки в предложенията за командированите работници в транспорта, за почивката във и извън шофьорските кабини и връщането на камионите в страната - отправна точка.

"Гласуваме в момента, имаме да изгласуваме някъде около 1600 поправки. Дотук се справяме доста добре, но да видим как ще се развият нещата по-натам", заяви Джамбазки по Нова телевизия и обясни, че най-вероятно гласуването ще продължи до около 22.00 часа българско време.

Той посочи, че в залата са и членовете на ЕП от ДПС. На въпрос дали е оптимист, че тази сага с пакета "Мобилност" най-накрая ще бъде разрешена, Джамбазки посочи, че със сигурност "топката ще се прехвърли" за четвъртък.

"Но ние тук в момента трябва да подготвим нещата и да вкараме нашите промени - това е, което трябва да се случи", заяви той.

Засега се вижда паритет по гласуването на поправките - от 49 гласуващи има лек превес на "за" и "против" с разлика между 1 и 5 гласа.

Германският евродепутат Исмаил Ертук и негов френски колега поискаха поправките да не се гласуват една по една, а анблок, но на това се противопоставиха евродепутатите от Румъния и предложението беше отхвърлено.