"При това положение Калуди Калудов няма да е в листите", заяви пред "Стандарт" зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов.

Водачът на листата Петър Курумбашев пък коментира пред "Всеки ден", че не е знаел за това, че Калудов има освен българси, и полски паспорт. Той живее с полската певица Анна Дитри, запознали се докато преподавал в полската музикална академия.

"Не съм говорил с него, нито аз съм участвал в избора му за третото място", уточни Курумбашев. 
Той допусна, че самият тенор не е имал представа, че Конституцията забранява двойното гражданство при участие в избори. Бившият депутат обаче призна, че явно и от "Позитано" 20 не са проверили добре дали няма проблем с някоя от номинации им за гражданската квота в листите.
Според него обаче гафът няма да повлияе на резултатите в избирателния му район.

На мястото на Калуди Калудов автоматично застава досегашният четвърти в списъка - червеният общинар Борис Цветков. Новото разпределение изтегля всички в листата напред от третата позиция надолу.

Вчера при представянето на кандидат-депутатите от гражданската квота Калудов заяви: "Мисля, че това, което се случва в културата у нас, е, може би, най-тежкият период в тази сфера чрез големите съкращения. 3 г. и половина се извършваше геноцид на българската култура. Тя трябва да бъде събудена и инжектирана с известни средства, за да се възроди".

Бившият посланик в Москва Пламен Грозданов пък сам се е отказал, след като партийният пленум във вторник го пренареди от второ на трето място в листата в Сливен, съобщи "Дневник". Грозданов преценил, че третото място там е неизбираемо и поискал да се оттегли.
Мястото му заема доцентът по икономика в УНСС Димитър Динев, който е основател и председател на Асоциацията за противодействие на икономическите измами (АПИИ).

В гражданската квота на БСП влязоха още бившият издател на списание "Плейбой" Мартин Захариев, шампионът по стрелба Таню Киряков, боксьорът Детелин Далаклиев и директорката на АГ болница "Шейново" Таня Андреева.