Депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков отвърна на критиките на президента Румен Радев спрямо управляващите с апел парламентът да преразгледа не само правомощията му относно службите, но и назначенията му в регулаторите и навсякъде, където има президентска квота. Само преди ден, от Шипка, държавният глава обвини партиите в управлението във властова булимия и прекрачване на червената линия с искането да отменят националния празник 3 март. 

"Президентът Радев има два режима на работа - единият е, когато има служебен кабинет, тогава той е щастлив. Другият е, когато няма служебен кабинет, тогава държавата ще фалира и всички ще умрем", заключи бившият соцдепутат в ефира на Нова телевизия.

Той отхвърли обвиненията към сегашното правителство и заяви, че служебните министри на президента се държали като мародери.

По думите му президентът извежда три тези - че някой посяга на властта, че управляващите са безродници и че архитектът на кабинета е Алексей Петров. Божанков обори и трите. "Трябва да му припомним, че това е редовен кабинет", каза депутатът от управляващото мнозинство.

"И когато говори, че той употребява властта за нечисти икономически цели, служебният кабинет по-скоро се държа като мародери - безконтролно", каза той по повод договорите за енергоносителите. "Следващата теза - безродници - безродник може да е човек, който остави нашата армия без модерно въоръжение и заема руската позиция", обвини Божанков.

И припомни, че Румен Радев е открил кампанията за втория си мандат в клубовете на убития Алексей Петров.

"Третата теза - за архитекта на правителството - тук е много лесно е да му върнем топката и да попитаме той къде прави лицевите опори - в карате клубовете, чийто председател беше Алексей Петров, но би било дребно заяждане", добави още Божанков.

"Нали така си откри кампанията", добави народният представител.

"На Радев отговор трябва да му се даде институционален - импийчмънт е възможност, това е мое лично мнение, но най-вече НС да преразгледа неговите правомощия, правата му, квоти в различни регулатори", призова депутатът.

Според Божанков парламентът трябва по целесъобразност да преразгледа всички тези режими, особено ако има съмнения за руски зависимости при назначените от президента хора от неговата квота.