Standard&Poor's понижи дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в петък с една стъпка заради нестабилната политическа ситуация.

Лидерът на ГЕРБ, който е на посещение в САЩ изтъкна пред "Фокус":

"Когато основни кредитни агенции в света започват да свалят кредитния рейтинг на една държава, след това много бързо тя се засилва по нанадолнището и става Гърция преди години. За съжаление, българите си избраха такива втора, трета и четвърта партия, че сега всички трябва да съжаляваме за загубеното време.

Той обаче смята, че е напълно естествено да бъде понижен рейтингът,  тъй като има спрени реформи, замразена пенсионна реформа, взети са нови кредити, харчи се, "без да имат приходи от приходните агенции".

"Напомням само, че във времето на най-тежката финансова и икономическа криза в света на България и на София се вдигаха кредитните рейтинги. Това са показатели, които са много видни и показват огромната разлика между управлението на ГЕРБ и на тройните коалиции досега", добави Борисов.

Той подчерта, че държавата е в технически банкрут:

"Спрени еврофондове, подписани договори, които не са обезпечени, включително и „Южен поток” сега от това, което разбирам, че въпреки забраната на Европейската комисия, те са си позволили да го подпишат, за което има неустойки".

Борисов смята, че управляващите са "лъжци, които гледат всеки ден да мине повече, да откраднат повече, да излъжат повече, да стоят във властта повече, да уредят своите хора както в Станишевата Сметна палата, така и в Националния статистически институт, така и по различни други агенции".

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна с помощник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд. Вижте снимка >>>>

Анкета: Кога ще са предсрочните избори според вас?