В Министерски съвет се проведе извънредна среща на институциите във връзка с жестоката катастрофа край Своге, при която загинаха 16 души, а над 20 бяха ранени. На нея, под ръководството на премиера Бойко Борисов, бяха осбъдени действията на държавата във връзка с инцидента, както и по-сериозни мерки срещу войната по пътищата.

Снощи, след като посети ранените при инцидента, настанени в "Пирогов", президентът Румен Радев призова правителството да предприеме адекватни мерки, за да се намалят жертвите.

На извънредната среща присъстваха министърът на транспорта Ивайло Московски, регионалният министър Николай Нанков и здравният министър Кирил Ананиев, главният прокурор Сотир Цацаров, директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов, изпълнителният директор на "Автомобилна администрация" Бойко Рановски и други.

След приключване на заседанието започна брифинг за медиите, на който бяха изнесени смущаващи факти. Шофьорът на автобуса - Григор Григоров, който е и собственик на фирмата-превозвач, има 2 акта и 7 фиша за различни нарушения, сред които шофиране без колан, неправилно паркиране, неносене на книжка и превишение на скоростта. Не е хващан да шофира след употреба на алкохол, не е установено такова наличие и веднаща след инцидента. Книжката на водача е още от 1977 година, а от 1991 г. има категоририя за професионален шофьор, така че има дълъг опит.

Вещо лице е установило обаче, че към момента на катастрофата той се е движел със скорост 53 км в час, при действащо ограничение, обозначено със знак, за не по-повече от 40 км в час.

В момента водачът е в болница, уточни Цацаров. До края на деня прокурори ще преценят има ли основания да му бъдат повдигнати обвинения и какви, засега няма данни той да е отклонил по някакъв начин вниманието си непосредствено преди катастрофата.

Транспортният министър съобщи, че на 5 август техническият преглед на автобуса е изтекъл и той не е минал нов, въпреки изискването тези, които са на над 10 години, да бъдат проверявани два пъти годишно.

Рейсът е марка "Ман", 37-местен, въведен е в експлоатация през август 2001 година. Превозвачът, който има общо 6 автобуса, не е уведомил "Автомобилна администрация" за курса на случаен превоз, каза още главният прокурор.

На този етап е много трудно да се направи обосновано предположение каква е причината за катастрофата, но се работи по три основни версии - вина на шофьора, неспазване на задълженията на фирмата-превозвач, която през април е била проверена и тогава не са констатирани проблеми, и състоянието на пътната настилка, уточни Цацаров. Той подчерта, че например може да се окаже, че макар автобусът да не е минал технически преглед, е бил изправен.

Ще се търсят данни за подвеждане на отговорност и на други лица, не само на шофьора.

Главният прокурор уточни, че шефът на полицията в Своге е подавал три сигнала до АПИ, че в този участък стават много катастрофи и че той трябва спешно да бъде обезопасен. 

От своя страна Агенция "Пътна инфраструктура" сигнализирала няколко пъти изпълнителя на ремонта - обединение "Трейс-Своге", да отстрани дефектите от пътя. Мерки обаче не били взети.

Здравният министър пък отчете:

"МЗ и неговите органи създадоха пълна организация, за да могат да бъдат подпомогнати пациентите. Бяха необходими 15 линейки, които стигнаха навреме и извозиха своевременно ранените. Беше необходимо да бъдат направени множество изследвания, не пожалихме сили, апаратура и труд. Направени бяха всички изследвания, за да знаем как да продължат след това леченията на всеки един отделен пациент. Бяха осигурени необходимите медикаменти и кръв за всички групи, така че да няма критична ситуация".

Кирил Ананиев уточни, че две от жените, настанени в "Пирогов", са в изключително тежко състояние. Интубирани са и са на изкуствено дишане.

"Уверявам Ви, че службите на Министерството на здравеопазването полагат всички грижи, които са необходими, за да могат пациентите по най-бързия възможен начин да възстановят своето състояние", каза още той, като подчерта, че за пациентите в критично състояние предстои да се направят необходимите изследвания и операции.