Делото за катастрофата в Своге от 2018 г., при която загинаха 20 души, започна по същество. То се разглежда в Софийския окръжен съд.

На 25 август 2018 година автобус с хора от село Световрачане, връщащи се от екскурзия, излезе от пътя край Своге и падна в дере. На място загинаха 17 души, впоследствие починаха още трима от общо 11-те ранени. Сред жертвите бе и 13-годишно дете. При разследването се оказа, че шофьорът е карал с 13 км над разрешената скорост, а асфалтът не е отговарял на стандартите за пътната настилка.

Шестима души са подсъдими за инцидента - шофьорът на автобуса Григор Григоров, изпълнителният директор на "Трейс"-София Бисер Иванов, техническият ръководител на ремонта Иван Иванов, началникът на асфалтовата база в Костинброд Светослав Трифонов, строителният инженер от фирмата за надзор Михаела Томова и шефката на дирекция в АПИ Стела Попниколова.

Обвинителният акт бе връщан три пъти на прокуратурата заради откривани допуснати нарушения. Последно през март магистратите не дадоха ход на процеса заради болен съдебен заседател.

Обвиненията са за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице и на телесни повреди на други при катастрофата. Григор Григоров е обвинен за това, че при управление на превозно средство е причинил смъртта на 20 души и телесни повреди на други десетима вследствие на катастрофа.

Прокуратурата твърди, че катастрофата е станала при мокра настилка, след като автобусът е навлязъл в насрещното движение. Така се е ударил в две коли. После се е блъснал в мантинелата, преминал през нея и навлязъл в страничния скат. Там се преобърнал и спрял в дерето.

Превозното средство се е движило с 53,5 км/час. Така, според обвинението, с тази скорост шофьорът не е имал възможност да завие, без да навлезе в насрещното платно. Това е било възможно само, ако е спазил максимално допустимата скорост от 40 км/час. Разследващите имат претенции и за качеството на пътната настилка в района на катастрофата.

Материалите по делото са около 270 тома, разпитани са над 100 свидетели, има и заключения на десетки вещи лица.

Днес подсъдимите казаха, че разбират в какво са обвинени, но не желаят да дадат обяснения на този етап. Прокурори по делото са Ралица Данкова и Диана Давидкова.