Трагедията е голяма. Говорих с пострадала, добре е, а другите бяха неконтактни. Искам да благодаря на лекарските екипи. Медиците проявяват голям професионалъзъм. Борбата е за живота на всеки човек. Говорих с проф. Габровски за ситуацията в "Пирогов". Трябва да има нов поглед за "Пирогов" като болница. Лечебното заведение е от голяма важност. Трябва да инвестираме в такива важни болници. Това обяви президентът Румен Радев, който посети болница "Пирогов", за да се запознае със състоянието на пострадалите от катастрофата край Своге.

"Проблемът с катастрофите се нуждае от много работа и дебат по темата. Много министерства са обвързани с това да се говори по темата с катастрофите. Състоянието на пострадалите е тежко. Времето е било изключително лошо. Паднали са в пропастта. Чакали са в рейса, за да слязат екипите да им помогнат. Имало е загуба на съзнание при част от пострадалите, но при такъв инцидент е нормално", каза още държавният глава. 

По-рано вътрешният министър Валентин Радев обяви, че 16 души са загинали при катастрофата край Своге. 33 пътници е имало в рейса и един шофьор - общо 34 души.

Както е известно, инцидентът е станал малко след 17:00 часа в близост до Своге. Автобус с пътници е излязъл от пътя, помел три автомобила и се преобърнал на асфалтова площадка под нивото на пътното платно на изхода на града.

Пътниците били тръгнали на екскурзия от Божурище към манастира "Седемте престола".

По първоначална информация част от пътниците са жители на Световрачане. Екскурзията била организирана от местния пенсионерски клуб.