Всички си тръгнаха от Срещата на върха ЕС-Западни Балкани с по едно на ум, заяви министър-председателят Бойко Борисов на съвместна пресконференция с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер след днешния форум на върха в София.

"Искам да се извиня на всички софиянци за чудовищния трафик, но не знам дали преди е имало толкова много премиери, президенти, канцлери, банкери. Извинявайте, но и ползите са много повече за България от това да изстрадаме два дни. Благодаря на всички, които дойдоха, както и на тримата големи. Това е уважение към българския народ. Крайно време е всички в България да разберат, че това е председателството на България и когато то е успешно и тя е успешна. Имахме много добра и честна дискусия. Отдавна не съм слушал така без лицемерие, а толкова честно и от сърце да си говорят тези, които са "за" и "против" различните скорости на присъединяване на страните към ЕС. Толкова страхове и приказки, особено в западните медии", заяви още той, цитиран от "Фокус".

Премиерът отбеляза, че БВП на Западните Балкани общо е 96 млрд. евро, колкото е БВП на Словакия.

"В София ЗАЕДНО Косово и Сърбия", написа Бойко Борисов под снимка с Хашим Тачи и Александър Вучич във Фейсбук, отбелязвайки, че се чувства горд

Снимка: Официален Фейсбук профил

"Това ли плаши ЕС? Не е ли по-добре тези хора да са в преговори с ЕС или да ги оставим другите геостратегически играчи да дойдат и усилят и немалкото си в този момент влияние, което имат през мюсюлманите, православните християни. До края на юни пак ще имаме възможност да си говорим, но така или иначе много теми за размисъл сме си задали. Всички си тръгнаха с по едно на ум", подчерта Борисов.

И добави:

"Разходката по моста на влюбените, която направиха Меркел, Макрон и Тереза Мей е доста символична. За всички стана ясно, че с проблемите, които имаме с големите геостратегически играчи в света единството спасение на ЕС е да сме единни, един лист хартия да не може да мине между нас. Вече се осъзнали, че силата на ЕС е в това".

Срещата на върха ЕС-Западни Балкани беше успех, заяви на свой ред Доналд Туск.

"Нека благодаря на премиера Борисов и неговия екип. Те направиха нещо отлично. Наистина съм впечатлен по отношение на ваша ефикасност и решителност. Благодаря за чудесното българско гостоприемство. ЕС е и ще остане най-успешният партньор на целите Западни Балкани. Обсъждахме как да подобри връзките с региона - икономически, цифрови, инфраструктури", подчерта той.

И уточни, че са се съгласили да удвоят средствата за "Еразъм+", както и за намаляването на таксите за роуминг.

"Програмата за свързаност не е алтернатива, нито заместваща програма на разширението. Това е начинът да се използва времето от днес до утре по по-ефективен начин. Не виждам друго бъдеще за Западните Балкани, освен европейско. Няма друга алтернатива", посочи той. Според него тяхното място е в европейската общност. "Съгласихме се вчера вечерта, че ЕС ще засили иновациите, за да отговори на технологичните предизвикателства. Всичко това ще се базира на нашите европейски ценности", добави Туск.

"Що се отнася до ядрената сделка с Иран - ще я поддържаме, докато Иран изпълнява условията по нея. По търговията със САЩ постигнахме единен подход", изтъкна председателят на Европейския съвет.

 

Жан-Клод Юнкер пък заяви, че обявените американски санкции няма да останат без отговор.

"Ние в ЕК имаме задача да защитаваме нашите предприятия и особено малките и средни фирми. По отношение на търговията между САЩ и ЕС общността иска неограничено изключение от предлаганите тарифни мерки. Ако Европа получи неограничено изключение от предлаганите мерки за облагане с мита, ние сме готови да започнем преговори с трансатлантлантическите ни партньори", допълни той и посочи, че ЕС желае да задълбочи сътрудничеството, включително и за втечнения газ.

Страните от Западните Балкани имат ясна перспектива за членство в Европейския съюз, каза и канцлерът на Германия Ангела Меркел, но уточни, че 2025 година не е реалистичен срок. По думите й не е взето решение по въпроса за разширяване на ЕС, но роля в тази насока ще има срещата на върха на ЕС през юни. Тя изтъкна напредъка в преговорите между Гърция и Македония и изрази надежда, че ще бъде намерено решение на проблема с името на Македония, предаде БТА.

Меркел определи форума в София като важна среща, на която са били проведени ползотворни разговори, и благодари на българското председателство за организирането й.

Във връзка със споразумението за иранската ядрена програма Меркел заяви, че страните от ЕС продължават да подкрепят сделката въпреки решението на САЩ да се изтеглят от нея. Тя каза, че държавите от ЕС ще продължат преговорите със САЩ и другите партньори по споразумението, така че Иран да остане в него.