В ЕС ме нарекоха циничен и брутален, защото не подписах за мигрантите. Аз бях от държавите, които отказаха да подпишат споразумението сега. Само ние, България, като страна от външните граници не се съгласихме да ни връщат мигранти, понеже не го заслужаваме. Това заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос на лидера на БСП Корнелия Нинова в рамките на парламентарния контрол. Тя го попита каква е политиката на България по въпроса за миграцията, има ли решения на правителството или той изразява различна позиция според това кои са хората, с които дискутира.

"Аз и навремето ги предупреждавах. Много ми се разсърдиха. На последния съвет ми казаха, че съм циничен и брутален. Навремето се съгласих на релокацията, защото ние бяхме първите, в които нахлуха. А и какво би станало, ако Турция размисли и пусне 1 милион бежанци, които не могат да продължат нататък?", отсече Борисов.

"Темата с миграцията, ако беше лесна, нямаше да се търкаля толкова години. Ако има нещо, от което да ми е най-чиста съвестта, това е миграцията. Още през 2015-а ясно и точно им казах в Европа, че това, което правят, ще задълбочи проблема", каза още Борисов.

"Навремето бяхме неподготвени да пазим границата като държава, но сега сме най-подготвените. Вследствие и на решенията на парламента, и отпуснатите 320 милиона, сега добре пазим външната граница на ЕС, добави премиерът. - Истинският проблем не е в нелегалната, а в легалната миграция, защото всеки, който иска убежище, по това, което в Европа е прието, трябва да го пуснем и на момента става наш."

Борисов коментира още, че всички днес упрекват Ангела Меркел за политиката й спрямо бежанците.

"Вижте, ако тя не ги беше пуснала, тези 60 000 легални мигранти щяха да са тук, у нас. Днес сутринта имаме сириец, който за 40-и път атакува външната граница, след като избяга от център от отворен тип. За 40-и път! Ако ми кажат за колко време да ги вземем, ще ги приемем. Те не ни казват. А казват: "Вземете ги, пък ще видим." И ние сме бягали едно време от османлиите", разкри още Борисов.

"Позицията ми е категорична, че връщане на мигранти в България не може да се допусне. Гърция се съгласи, Италия се съгласи, Испания се съгласи, от граничните - ние не сме. Не само че не съм подписал споразумение, а вследствие на това, че не пожелах да подпиша такова двустранно споразумение, защото по Дъблинския договор само чрез двустранно споразумение могат да ни ги върнат насила, очаквам да има "отговор под кръста", както се казва", коментира премиерът.

Той посочи, че възникват няколко въпроса около искането на европейски държави да ни върнат мигранти. "Първо тези хора нямат ли права - имат, не могат насила да ги върнат и тук трябва да се съсредоточим, това ни е шансът. Второ, когато ги върнат в България, къде да ги държим", сподели още Борисов.