Бившият шеф на Агенция "Митници" Петко Петков разпространи изявление и видеозапис, като твърди, че в него се вижда как купува ром и пури за секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов. На кадрите се вижда той в магазин за алкохол и цигари, докато взема голям хартиен плик, като този, който подава на Узунов в записа, който беше публикуван миналата седмица и предизвикаха вълна от коментари, че става думи за подкуп. 

Петков вече обясни, че е дал личен подарък на президентския секретар като благодарност и обясни, че в плика е имало ром и пури. 

Ексмитничарят твърди, че срещу него се тиражират лъжи и че истинската атака е срещу Румен Радев. По думите му нямал притеснения да се срещне с Узунов публично в ресторант, още повече, че на съседна маса е бил бивш депутат от ГЕРБ.

Петков подчертава, че се е нуждаел от трансплантация на черен дроб и Узунов му е помогнал за това, заради което му благодарил с подаръка.

Ето и цялото изявление на Петков до медиите:

"През последните дни съм подложен на изключително недостойна кампания, която очерня моето име. Смятам, че е нередно в медиите да се тиражират непроверени факти, които са внушени единствено от политическа корист. Изобщо нямаше да се занимавам с този поръчков сценарий, ако ставаше въпрос само за мен, но е очевидно, че истинската атака е срещу президентството на България.

Затова призовавам медиите, които тиражираха лъжите срещу мен, да дадат глас и на истината, чрез фактите, които предоставям. А те са: преди време помолих г-н Узунов за помощ, тъй като се нуждаех от трансплантация на черен дроб. Същият ме свърза с наш сънародник в чужбина, който ме насочи към клиника в Швейцария, в която ми бе извършена животоспасяваща операция.

В знак на чисто човешка благодарност на 19 май се срещнах с г-н Узунов в столичен ресторант. Нито г-н Узунов, нито аз имахме притеснение да се срещнем публично в този ресторант, още повече, че на съседна маса седеше депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Малко преди това посетих магазин за алкохол, където избрах чисто мъжки подарък - бутилка ром и пури, които продавачът постави в познатата на цяла България торбичка, благодарение на вас - медиите.

Прилагам в писмото видеозаписите от магазина, от които се вижда посещението ми, направените от мен покупки, подаръчната торбичка, датата и часът. Разполагам и с касовия бон и извлечението от дебитната карта, с която заплатих, които съм готов да предоставя на компетентните органи при необходимост.

Моля, така както старателно отразихте кадрите с манипулативни внушения по мой адрес от камерите в ресторанта, така да публикувате и изпратените от мен видеозаписи и настоящето писмо в името на истината".

След публикуването на видеото от ресторанта бившият премиер и лидер на ГЕРБ заяви: „Какъв ром, какви пури? Виж, че не дрънка шише вътре...Никой не отрича, че тази среща я има. Единият идва конспиративно, оглежда, маха телефоните, пак сяда, пишат на бележки, прибира у вътрешния джоб, вика къде са нещата, оня вади отзад, гледа ги, не дрънчи нищо, на другия ден торбите заминават, най-вероятно, при Радев, там са назначенията“. 

Самият президент пък заяви: "Не се занимавам с филмови продукции на ГЕРБ. Чух всякакви причудливи интерпретации на тази тема, включително и от предишния министър-председател. Явно неговите фантазии извират от опита му за пълнене на шкафчета с евро и злато. Тук случаят очевидно изобщо не е такъв. Имам надежда, че рано или късно България ще има прокуратура, която да се занимае с истинските престъпления и грабежи. Това е поредната интрига. Това са внушения и манипулации, идват от едно място, с една цел. Вече 5 години аз, моето семейство и съветници сме подложени на непрекъснати атаки. Поръчителят е един, но не мисля да го легитимирам с коментари".