Тома Биков и Александър Иванов от ГЕРБ влязоха в Министерството на финансите, за да предоставят на служебния финансов министър Асен Василев договор за прехвърлянето на фирмата с 6 млн. лв. оборот, която шефът на НАП Румен Спецов е продал за 500 лв. на Данаил Николов.

Ден по-рано представителите на ГЕРБ посетиха с. Яблотина, откъдето показаха порутена, изоставена къща от кирпич, която според документите на "Гранекс Трейдър" ООД е офисът на бившата фирма на Спецов.

"Имаме няколко важни въпроса към господин Василев, който твърди, че познава Румен Спецов от години като един страхотен специалист. Господин Кирил Петков тази сутрин също каза, че познава господин Спецов като прекрасен служител и специалист на данъчните", отбеляза Тома Биков и продължи:

"Първият и най-важен въпрос е дали купувачът на фирмата Данаил Николов е в страната, дали господин Николов е бил изведен от страната малко след като се е разчула неговата сделка с Румен Спецов. Този въпрос е към министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Понеже на отчета на служебния кабинет не чухме нищо за господин Спецов, който според нас е гвоздеят на програмата на това правителство, задаваме тези въпроси и ще чакаме да получим отговор", подчерта Биков.

По думите му Асен Василев трябва да обясни дали в момента се извършва проверка на сделката на Румен Спецов и кой е проверяващият, също така дали купилият фирмата на шефа на НАП е знаел, че тя има задължения към хазната за над 1 млн. лв.

"Много е важно, защото принципът на прозрачност, почтеност и публичност изисква тези отговори и те трябва да се дават ясно. Ние нямаме никакви съмнения в харвардския подход на тези хора и сме сигурни, че тяхното мълчание е свързано с едно желание да държат в напрежение българското общество, за да може накрая да излязат с фойерверки и да отговорят на всичките тези въпроси", каза още Тома Биков.

Александър Иванов пък показа договор, подписан между Спецов и Николов.

"От множество медийни публикации става ясно, че лицето Николов е може би т.нар. "сламен човек" - малоимотно лице, използвано като бушон за прехвърляне на фирми със задължения", обясни Иванов и отбеляза, че договорът е подписан пред нотариус.

По думите му в документа има точка, която гласи, че при прехвърлянето продавачът уведомява купувача за съществуващите в момента процедури от всякакъв вид, които са в ход, както и данъчните проверки.

Скрийншот: Facebook

"Господин Василев и господин Спецов още не са отговори дали докато е текла тази сделка и когато е осъществена с това малоимотно лице, което за съжаление разбрахме, че е било осъждано, господин Спецов надлежно е уведомил купувача дали фирмата е в процедура", уточни Александър Иванов.

"Ние този договор го имаме от медиите и ще го оставим на господин Василев да се запознае с него, ако не е имал възможност. Това е важен документ, който си заслужава да бъде изследван", добави Иванов.

А Тома Биков заяви, че Асен Василев, освен че се е познавал от години с Румен Спецов, от години се познава и с Данаил Николов.

"Очакваме господин Василев да ни отговори на въпросите, да бъде максимално прозрачен и да каже какво правим с този човек. Защото той в момента ревизира доста сериозна група политици, фирми и т.н. Той ги проверява, а за да ги проверява, трябва да има със сигурност чисто минало. Ако не го направи, ще обявим още една новина. Днес сме в София, а скоро и в цялата страна. Има още много теми, защото, както казахме, вече сме разследващи журналисти", каза Биков.

Румен Спецов продължава да оглавява данъчната агенция въпреки съмненията, че през 2016 г. е продал фирмата си "Гранекс Трейдър" на малоимотно лице, докато срещу нея тече данъчна ревизия. Впоследствие тя установява задължения, които по последни данни възлизат на 1.1 млн. лв.