Не стихват коментарите след поражението на Тереза Мей в британския парламент по сделката за Брекзит. Сега вниманието е насочено към възможните варианти, един от които трябва да получи реализация в следващите дни. Според Питър Барнс от БиБиСи възможностите са 5.

Първата е и най-драматична. Това е излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз без сделка. Просто Лондон обявява, че напуска общността на 29 март без споразумение, преходен период и договор с Брюксел.

Втората възможност е нови преговори с ЕС и евентуално промяна на условията на сделката. Правителството е в правото си, ако оцелее след вота на доверие, да предложи нови преговори и да поиска удължаване на срока по чл. 50 от Лисабонския договор. Въпросът тук е- ще приеме ли Брюксел това?

Третата възможност е провеждане на втори референдум за Брекзит. За това обаче е необходимо решение на парламента, който поне досега не е показал, че може да образува мнозинство, което да подкрепи такъв вариант.

Четвъртата възможност - нови парламентарни избори. Ако Тереза Мей иска да получи политическа подкрепа за дейността си по Брекзит, това е най-добрата възможност. Но за целта тя би трябвало да спечели поне 2/3 от депутатските места, което, както показват последните резултати от проучване на общественото мнение, е твърде съмнително.

Петата възможност е отказ на Лондон от прилагането на член 50 и отмяна на Брекзит.