Принцесата на Уелс Катрин обяви, че страда от рак. Съпругата на принц Уилям, която през януари претърпя тежка коремна операция, заяви във видеообръщение, публикувано на 22 март, че първоначално се е смятало, че състоянието ѝ не е онкологично, но по-късни изследвания са установили наличие на рак. Сега тя е в начален етап на курс на превантивна химиотерапия. Тя описа диагнозата като "огромен шок".

Въпросът не е какво трябва да означава това за принцесата. Не е нужно кой знае какво въображение, за да разберем какво трябва да изпитва една майка с три малки деца, която е диагностицирана с рак на 42-годишна възраст. В изявлението си принцесата казва, че тя и съпругът ѝ Уилям, принцът на Уелс, са правили всичко възможно, за да обяснят всичко на Джордж, Шарлот и Луи и да ги "успокоят, че ще бъда добре".

По-големият въпрос е какво означава това за кралското семейство, ако изобщо има нещо такова. В качеството си на престолонаследник принц (сега крал) Чарлз отдавна бе заявил, че иска да намали монархията. Малцина са си представяли, че редиците ѝ ще се свият толкова бързо или при такива мрачни обстоятелства, както се случи през последните години. Семейството, което в продължение на десетилетия изглеждаше невероятно здраво, изведнъж започна да изглежда доста по-слабо.

Смъртта на принц Филип, херцога на Единбург, през 2021 г. бе последвана от тази на кралицата през 2022 г. През февруари крал Чарлз беше диагностициран с рак; сега и принцесата на Уелс. Принц Уилям естествено ще трябва да отдели време, за да се грижи за нея и семейството си. Принц Андрю, братът на крал Чарлз, беше лишен от кралските си покровителства и военни титли през 2022 г. заради дело за сексуално насилие (което той уреди извънсъдебно); принц Хари престана да бъде действащ член на кралското семейство през 2020 г. За четири кратки години "фирмата" изгуби кралица и херцог заради смърт, а в настоящия момент губи крал, трима принцове и една принцеса заради болести, глупости и вражди.

Някога подобно разреждане на кралските редици не би имало голямо значение. В продължение на векове Великобритания е имала само крале и кралици: успехът или провалът на кралския дом е зависел само от една глава - тази на монарха. Но от времето на кралица Виктория насам Великобритания има не просто монарх, а кралско семейство. А задачата на кралското семейство е била да прави добро шоу.

Кралските особи се стремяха към видимост: "Трябва да ме видят, за да ми повярват", казваше кралица Елизабет II, когато тръгваше на кралски обиколки в ярки цветове на дъгата. Много от заглавията, които другите кралски особи са създавали - от разводи до тампони и смучене на пръсти - също е трябвало да се видят, за да им се повярва. Всички кралски особи осъзнаваха, че са там, за да правят шоу, и като цяло го правеха с трагикомедия. Великобритания и светът се насладиха на представлението.

През 21-ви век комедията по-скоро е избледняла, но публиката не е. В месеците след оповестяването на новината за операцията на принцесата процъфтяха конспиративните теории - от идеята, че Кейт е страдала от булимия, до предположенията, че тя всъщност е мъртва. Снимка, публикувана за Деня на майката, беше широко разгледана и осъдена за манипулация. Съобщава се, че персоналът на болницата, в която се е лекувала, се е опитал да получи достъп до документацията ѝ.

Въпреки това апетитът на кралското семейство да бъде наблюдавано съвсем основателно намаля. "Надяваме се, че ще разберете, че като семейство сега се нуждаем от малко време, пространство и уединение, докато завърша лечението си", казва Кейт в изявлението си. Макар че много зрители може да се почувстват засрамени, трудно е да си представим, че Великобритания - или светът - ще й го даде.