Ученичка с мюсюлманско вероизповедание във Великобритания загуби дело срещу училището си в Лондон, което е завела заради забрана на молитвите на територията на учебното заведение, предаде Асошиейтед прес.

Съдия от Върховния съд заявява, че когато се е записала в училището, ученичката приела, че ще бъде подложена на религиозни ограничения.

"Тя е знаела, че училището е светско и според собствените ѝ показания майка ѝ е пожелала да отиде там, защото е известно, че то е строго", пише съдия Томас Линдън в съдебен акт от 83 страници.

"Много преди политиката за молитвите да бъде въведена, тя и приятелите ѝ са знаели, че молитвите не са позволени в училище и затова тя е наваксвала пропуснатите молитви, когато се е прибирала вкъщи", пише съдията.

Делото е заради правило, въведено миналата година в училището "Михаела", след като малка група ученици започнали молитвa в двора, което причинило разделение в училището, съобщава БТА.

Напрежението се разпространило до общността, като се стигнало дори до сигнал за бомба. Цветнокожа учителка, която се е противопоставила на учениците, е била обвинена в "отвратително, ислямофобско поведение". Впоследствие педагожката била подложена на расизъм в онлайн петиция.

Момичето, с помощта на майка си, завело делото, защото смята, че училището е нарушило свободата ѝ на вероизповедание и Европейската конвенция по правата на човека.

Светското училище в Лондон налага строги правила на учениците, от които половината са мюсюлмани. Училището твърди, че каквато и намеса да е имала забраната на свободата на вероизповедание на момичето, тя е била оправдана, защото молитвите са в противоречие с правилата на училището и е непрактично да се позволи на всички ученици да се молят.

Училището отбелязва, че ислямът позволява молитвите да се извършват по-късно в деня и че ученичката има право да се премести в училище, което позволява молитвите.